Szybka zupa miso

zupa miso

Są dni, kiedy nie chce się gotować, ale zjadłoby sie coś pysznego. Można kupić coś na mieście albo zamówić pizzę, ale smaczniej i zdrowiej jest przygotować domową zupę miso.

Robi się ją błyskawicznie, właściwie z półproduktów, prawie nie gotuje. I jest pyszna – jeśli ktoś lubi azjatyckie zupy, będzie zadowolony. Jest lekko słona, świeża, lekka, ale sycąca, wiosennie zielona.

zupa miso

Ta zawstydzająco łatwa zupa jest też naprawdę zdrowa – pasta miso i wodorosty wakame, których używamy do jej przyrządzenia, są pełne witamin i minerałów.

Można ją dowolnie modyfikować – dodawać różne listki, pieczarki zamieniać na inne ulubione grzyby, dodać tofu, używać zamiennie różnych rodzajów makaronów. Dobrze zagrają w zupie miso również drobno pokrojone warzywa korzeniowe.

Granice stawia tylko wyobraźnia i zawartość lodówki.

zupa miso

Szybka zupa miso

(Przepis na 2 porcje)

Składniki:

750 ml wody (+ trochę do zalania wodorostów)

2 łyżki pasty miso (albo trochę więcej – do smaku)

1 duża pieczarka (lub 2 małe)

2 łyżki suszonych wodorostów wakame

kilka grubych szczypiorów (razem z białą częścią)

100 g makaronu ryżowego (mogą być wstążki) lub azjatyckiego pszennego

ew. łyżeczka sosu rybnego lub sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Wodorosty zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut.

Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Szczypior kroimy ukośnie na dwucentymetrowe kawałki.

Wodę zagotowujemy. Do pasty miso dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do garnka z pozostałą wodą. Dodajemy pieczarki i makaron i gotujemy, aż będzie miękki.

Zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączone wodorosty, posypujemy szczypiorem.

Można doprawić sosem rybnym lub sojowym.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *