Najlepsze naleśniki

naleśniki

Naleśniki niby każdy potrafi zrobić. Ale nie do końca tak jest – często wychodzą za grube, za tłuste, blade, przypalone albo twarde. Nawet, jeśli tuż po przygotowaniu są dobre, po godzinie robią się często sztywne, suche, niemaczne.

Ten przepis jest idealny. Naleśniki są gładkie, miękkie, ale sprężyste. Mają równą, złocistą powierzchnię. Nie potrzebują dodawania tłuszczu na patelnię, nie przywierają. Bardzo długo pozostają świeże – nawet następnego dnia są smaczne i delikatne. Wystarczy tylko przykryć je talerzem po ostudzeniu i tak przechowywać.

naleśniki

Tajemnica tkwi w proporcjach składników i w oleju, który dodajemy do ciasta. Może się wydawać, że jest go zbyt dużo, ale jest niewyczuwalny. Ani w smaku, ani w zapachu. Dzięki niemu naleśniki zachowują świeżość i puszystość.

Do ciasta można użyć białej mąki pszennej albo wymieszanej pół na pół z mąką pełnoziarnistą – naleśniki mają wtedy bardziej zdecydowany, lekko orzechowy smak. Jedna i druga wersja są doskonałe.

naleśniki

Naleśniki

(Przepis na ok. 10 sztuk)

Składniki:

6 łyżek mąki pszennej (można użyć mąki białej, pełnoziarnistej albo po połowie każdej z nich)

3 jajka

3 łyżki oleju rzepakowego

mleko

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy – mleka dolewamy tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietanki.

Nieprzywierającą patelnię dobrze rozgrzewamy (bez tłuszczu).

Wylewamy na patelnię niecałą łyżkę wazową ciasta, rozprowadzamy na patelni i smażymy, aż wierzch się zetnie (ale nie dłużej). Przewracamy na drugą stronę – ja podważam brzeg nożem i przekładam naleśnik palcami.

Smażymy chwilkę i przekładamy naleśnik na talerz.

Powtarzamy te czynności z kolejnymi porcjami ciasta.

Smacznego

One thought on “Najlepsze naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *