Babeczki francuskie z gorgonzolą, ricottą i miodem

babeczki francuskie z ricottą i gorgonzolą

Wytrawne babeczki z ciasta francuskiego napełnionego musem z ricotty i słodkiej gorgonzoli. Przekąska-samograj – nie ma chyba takich, którzy jej nie lubią. Są świetne na gorąco, ale dobre też na zimno, pasują do zielonej sałaty i do czerwonego barszczu.

babeczki francuskie z ricottą i gorgonzolą

Ciasto jest puszyste i lekkie, nadzienie lekko słonawe, wyraziste (nawet łagodna gorgonzola ma zdecydowany smak). Podkręcam je jeszcze pieprzem (najlepszy, najbardziej aromatyczny jest grubo i świeżo mielony) i odrobiną miodu, który gorgonzola kocha bezgranicznie.

Jeżeli nie lubimy połączenia wytrawnych serów z miodem albo mamy ochotę na odmianę, można zastąpić miód małymi pomidorkami podpieczonymi w piekarniku z tymiankiem i oliwą. Będzie równie smacznie.

babeczki francuskie z ricottą i gorgonzolą

Babeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i przed upieczeniem wyjąć z lodówki. Znakomite są też odgrzewane – w zasadzie nic nie tracą na smaku.

babeczki francuskie z ricottą i gorgonzolą

Babeczki francuskie z gorgonzolą, ricottą i miodem

(Przepis na ok. 16-18 babeczek)

Składniki:

450 g ciasta francuskiego

2 pudełka ricotty (razem 500 g)

duży plaster łagodnej gorgonzoli (dolce) – ok. 200 g

pieprz

masło do wysmarowania foremek

2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Jeśli ciasto jest mrożone, rozmrażamy je w lodówce.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z termoobiegiem (220°C bez termoobiegu).

Foremki do muffinów (lub inne małe foremki do pieczenia) smarujemy cienko masłem i wyklejamy ciastem.

Gorgonzolę miksujemy z ricottą, doprawiamy pieprzem.

Napełniamy babeczki do połowy wysokości. Pieczemy ok. 15-17 minut – aż ciasto urośnie, a brzeżki będą zarumienione.

Przed podaniem wyjmujemy z foremek (można chwilę odczekać – łatwiej je wtedy wyjąć) i polewamy miodem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *