Surówka z młodej kapusty ze szczypiorem

surówka z młodej kapusty ze szczypioremMłoda kapusta jest zupełnie inna niż stara. Patrząc na nią nikt by nie uwierzył, że jej przeznaczeniem będzie bigos i gołąbki. Długo gotowane sycące zimowe dania.

Młoda kapusta, intensywnie zielona i chrupiąca, najlepiej nadaje się na sałatki. Moja ulubiona sałatka (surówka) jest maksymalnie prosta. Z dodatkiem wyłącznie szczypioru i odrobiny oleju. Posolona i lekko ugnieciona kapusta zachowuje chrupkośc i słodycz, ale jednocześnie staje się delikatniejsza i gładsza.

Doskonale smakuje z pieczonym kurczakiem i młodymi ziemniakami.

surówka z młodej kapusty ze szczypiorem

Surówka z młodej kapusty ze szczypiorem

(Przepis na 8-10 osób – duża miska)

1/2 główki młodej kapusty

kilka dużych szczypiorów

5 łyżek oleju rzepakowego

2 małe łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy na cienkie paski.

Wkładamy do dużej miski i posypujemy solą. Zostawiamy na kilka minut.

Szczypior kroimy drobno.

Po kilku minutach ugniatamy kapustę rękami, aż lekko zwiotczeje. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *