Drukuj Drukuj

Surówka z młodej kapusty ze szczypiorem

surówka z młodej kapusty ze szczypioremMłoda kapusta jest zupełnie inna niż stara. Patrząc na nią nikt by nie uwierzył, że jej przeznaczeniem będzie bigos i gołąbki. Długo gotowane sycące zimowe dania.

Młoda kapusta, intensywnie zielona i chrupiąca, najlepiej nadaje się na sałatki. Moja ulubiona sałatka (surówka) jest maksymalnie prosta. Z dodatkiem wyłącznie szczypioru i odrobiny oleju. Posolona i lekko ugnieciona kapusta zachowuje chrupkośc i słodycz, ale jednocześnie staje się delikatniejsza i gładsza.

Doskonale smakuje z pieczonym kurczakiem i młodymi ziemniakami.

surówka z młodej kapusty ze szczypiorem

Surówka z młodej kapusty ze szczypiorem

(Przepis na 8-10 osób – duża miska)

1/2 główki młodej kapusty

kilka dużych szczypiorów

5 łyżek oleju rzepakowego

2 małe łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy na cienkie paski.

Wkładamy do dużej miski i posypujemy solą. Zostawiamy na kilka minut.

Szczypior kroimy drobno.

Po kilku minutach ugniatamy kapustę rękami, aż lekko zwiotczeje. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *