Młoda kapusta jest zupełnie inna niż stara. Patrząc na nią nikt by nie uwierzył, że jej przeznaczeniem będzie bigos i gołąbki. Długo gotowane sycące zimowe dania.
Młoda kapusta, intensywnie zielona i chrupiąca, najlepiej nadaje się na sałatki. Moja ulubiona sałatka (surówka) jest maksymalnie prosta. Z dodatkiem wyłącznie szczypioru i odrobiny oleju. Posolona i lekko ugnieciona kapusta zachowuje chrupkośc i słodycz, ale jednocześnie staje się delikatniejsza i gładsza.
Doskonale smakuje z pieczonym kurczakiem i młodymi ziemniakami.
Surówka z młodej kapusty ze szczypiorem
(Przepis na 8-10 osób – duża miska)
1/2 główki młodej kapusty
kilka dużych szczypiorów
5 łyżek oleju rzepakowego
2 małe łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy na cienkie paski.
Wkładamy do dużej miski i posypujemy solą. Zostawiamy na kilka minut.
Szczypior kroimy drobno.
Po kilku minutach ugniatamy kapustę rękami, aż lekko zwiotczeje. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
Smacznego