Śniadaniowa fasolka w sosie pomidorowym

fasolka w sosie pomidorowym

Zimą słodkie rogaliki z kawą na śniadanie się nie sprawdzają. W zimie przydają się śniadania gorące i solidne – kiedy za oknem ciemno i zimno, już na starcie potrzeba pocieszenia. Ciepłe, konkretne śniadanie ma dostarczyć energii na pół dnia.

fasolka w sosie pomidorowym

Nie powinno być pracochłonne – w zwykły dzień mamy zazwyczaj tylko tyle czasu, żeby przygotować kanapkę. Zamiast kanapki proponuję więc równie szybką fasolkę w sosie pomidorowym. Zrobienie jej zajmie chwilkę – używamy półproduktów (zdrowych): fasolki z puszki i gotowego przecieru pomidorowego.  Fasolka jest zanurzona w gęstym, aromatycznym sosie ze sporą ilością różnych rodzajów papryki (słodka, wędzona, chili) i czosnkiem. Sos jest lekko pikantny (można dodać więcej chili, będzie ostrzejszy – polecam), z odrobiną oliwy, przyjemnie oblepia fasolkę. Podgrzewamy wszystko razem tylko do zgęstnienia sosu – przez ten czas można przygotować herbatę.

Fasolkę z sosie pomidorowym można przygotować wieczorem poprzedniego dnia – odgrzewane danie będzie jeszcze lepsze. Oczywiście składniki można modyfikować, użyć cieciorki zamiast fasoli, dosypać ulubionych ziół świeżych lub suszonych (ja dodaję tymianku). Nie warto tylko rezygnować z wędzonej papryki – jest już łatwo dostępna, a jej dymny aromat  fasolce dobrze robi.

fasolka w sosie pomidorowym

Śniadaniowa fasolka w sosie pomidorowym

(Przepis na 2 porcje)

Składniki:

1 puszka fasoli

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżka koncentratu pomidorowego

300 g przecieru pomidorowego

duża szczypta chili (można zastąpić posiekaną świeżą papryczką)

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

sól, pieprz

ew. ulubione zioła (świeże lub suszone)

Sposób przygotowania:

Wersja 1 (szybsza):

Fasolkę odsączamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka, dusimy kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wersja 2 (odrobinę bardziej pracochłonna, ale też bardzo szybka):

Fasolkę odsączamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy. Dodajemy resztę składników, dusimy kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z grzankami z ulubionego chleba skropionymi oliwą.

Smacznego

2 thoughts on “Śniadaniowa fasolka w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *