Sałatka z tuńczyka, ziemniaków i awokado

sałatka z tuńczyka, ziemniaków i awokado

Późna jesień i zima to dobry czas na ryby.

Wiosną, latem i jesienią jest takie mnóstwo pysznych warzyw i owoców, że na nic innego nie starcza mi już miejsca. Każde jest najlepsze właśnie teraz, zaraz się skończy, trzeba się nimi rozkoszować, kiedy są.

Zima to czas spokoju – warzywa niezmiennie te same, z owoców przez kilka miesięcy najlepsze jabłka i cytrusy. Dla mnie to pora szarlotek, gulaszy i ryb właśnie.

Można próbować różnych ich rodzajów, przyrządzać zupy, piec, smażyć. A jeśli już tęsknicie za wiosną – zrobić świeżą sałatkę.

Dziś sałatka właśnie – gotowane ziemniaki, zielone awokado i tuńczyk. Do tego sporo koperku, żeby było wesoło.

Ziemniaki można ugotować wcześniej, polać octem winnym, dodać jajka i część oliwy i wymieszać. Koperek, tuńczyka i awokado lepiej dodać krótko przed jedzeniem – nic wtedy nie ściemnieje i się nie rozpadnie.

 

Sałatka z tuńczyka, ziemniaków i awokado

(Przepis na 4 porcje)

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki)

1/2 kg małych ziemniaków

1 awokado

10 jajek przepiórczych

1/2 pęczka koperku

4 łyżki oliwy

2 łyżki białego octu winnego

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

1/2 cebuli

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

 Ziemniaki obieramy ze skórki, jeśli jest gruba i brzydka. Gotujemy w osolonej wodzie (powinny pozostać jędrne), lekko odparowujemy. Jeszcze gorące polewamy octem, mieszamy. Po przestygnięciu przekrajamy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków).

Jajka przepiórcze wkładamy do wrzątku, gotujemy 5 minut. Obieramy pod strużką wody – najłatwiej wtedy zdjąć skorupki. Przekrajamy wszerz na pół.

Cebulę kroimy w piórka.

Tuńczyka odsączamy i dzielimy na kawałki.

Awokado kroimy na plasterki.

Koperek drobno siekamy.

Do miski wkładamy ziemniaki, awokado, jajka, koper i cebulę, polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka.

Smaczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *