Babeczki brownie

babeczki brownie

Nie ustaję w testowaniu kolejnych wersji muffinów. Tym razem bardzo czekoladowe, zabójczo słodkie babeczki brownie.

babeczki brownie

Nie są piękne, tak jak brownie nie jest pięknym ciastem – dość niskie, jakby zakalcowate, lekko zapadnięte. Delikatnie popękane na wierzchu. Ale mają najpiękniejszy na świecie zapach czekolady i równie zniewalający, totalnie czekoladowy smak. Są bardzo sycące – trudno zjeść naraz więcej, niż jedną.

babeczki brownie

Babeczki brownie

(Przepis na 12 babeczek)

Składniki:

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) – takiej o zawartości ok. 70% kakao

1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)

100 g masła

2/3 szklanki drobnego cukru

50 g mąki

3 jajka

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

Masło i połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do miski. Umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy, aż czekolada i masło się rozpuszczą.

Jajka ubijamy na puszystą, jasną masę. Miksując dodajemy stopniowo cukier (powinien całkiem się rozpuścić) i mąkę, a potem przestudzoną czekoladę.

Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Wlewamy w nie masę.

Pieczemy 20-25 minut.

Smacznego

Zmodyfikowany przepis Agnieszki Kręglickiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *