Nie ustaję w testowaniu kolejnych wersji muffinów. Tym razem bardzo czekoladowe, zabójczo słodkie babeczki brownie.
Nie są piękne, tak jak brownie nie jest pięknym ciastem – dość niskie, jakby zakalcowate, lekko zapadnięte. Delikatnie popękane na wierzchu. Ale mają najpiękniejszy na świecie zapach czekolady i równie zniewalający, totalnie czekoladowy smak. Są bardzo sycące – trudno zjeść naraz więcej, niż jedną.
Babeczki brownie
(Przepis na 12 babeczek)
Składniki:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) – takiej o zawartości ok. 70% kakao
1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
100 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru
50 g mąki
3 jajka
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Masło i połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do miski. Umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy, aż czekolada i masło się rozpuszczą.
Jajka ubijamy na puszystą, jasną masę. Miksując dodajemy stopniowo cukier (powinien całkiem się rozpuścić) i mąkę, a potem przestudzoną czekoladę.
Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Wlewamy w nie masę.
Pieczemy 20-25 minut.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis Agnieszki Kręglickiej