Drukuj Drukuj

Ratatouille

Jeszcze raz ratatouille.

W poprzednim przepisie w formie zapiekanki z surowych, pokrojonych na plasterki warzyw, z dodatkiem sosu paprykowego. Bardzo smaczne, sycące, właściwie samodzielne danie.

Dzisiejsza wersja jest zupełnie inna. Warzywa (bakłażany, cukinię, paprykę i cebulę) kroję w bardzo drobną kostkę i podsmażam na oliwie, każdy (niemal) rodzaj oddzielnie. Dopiero na końcu podduszam przez kilka minut razem z ziołami i czosnkiem. Dzięki oddzielnemu smażeniu wszystkie składniki zachowują jędrność i chrupkość – są na patelni tylko tyle, ile potrzebują.

Tak przygotowane ratatouille jest lżejsze, świeższe, choć ma w sobie sporą ilość oliwy. Nadaje się raczej na dodatek do dania głównego, niż samodzielny posiłek. Jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Można je spokojnie przygotować dzień lub dwa przed podaniem.

Ratatouille

(Przepis na 10 porcji – jako dodatek do mięsa)

Składniki:

1 cukinia

1 mały bakłażan

1 czerwona papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

6 łyżek oliwy

kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)

listki z kilku gałązek tymianku (lub łyżeczka suszonego)

Sposób przygotowania:

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Bakłażana, paprykę, cukinię i cebulę kroimy w małą kostkę (ok. 0,5 – 1 cm). Czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy paprykę aż zmięknie, dorzucamy cebulę i smażymy do miękkości cebuli. Przekładamy warzywa do garnka.

Na patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oliwy, wrzucamy bakłażana, samażymy, aż będzie miękki.

 

Smacznego

Zmodyfikowany przepis z  książki „W kuchni u Kręglickich)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *