Drukuj Drukuj

Smażone żółtka

W Wielkanoc jemy jajka.

Na te Święta proponuję ultraproste i nietypowe smażone żółtka (z białek można zrobić bezy). Będą świetne do grzanek (na mniej formalne śniadanie), doskonale sprawdzą się też na wiosennej sałatce z dużą ilością zieleniny.

Wyglądają pięknie i nietypowo, smakują wspaniale, jak żółtko z jajka w koszulce – nie ma tylko koszulki. Nakłute rozpływają się apetycznie.

Ich przygotowanie trwa najwyżej pięć minut i niemal zawsze się udają – trzeba tylko delikatnie przenosić je na patelnię, a potem na talerz.

Smażone żółtka

Składniki:

jajka

bułka tarta

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Na płaski duży talerz wysypujemy warstwę bułki. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek, żółtka delikatnie układamy na bułce i lekko nią posypujemy. Zostawiamy na kilka minut.

Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, układamy na nim delikatnie żółtka  (najlepiej dość płaską łyżką) i smażymy 2 minuty.

Zdejmujemy z patelni i układamy na grzankach lub na sałatce. Można posypać je pieprzem i solą.

Smacznego

Na podstawie przepisu z Master Chefa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *