Drukuj Drukuj

Fish and chips

Fish and chips to narodowe brytyjskie danie – smażone w cieście kawałki ryby, podawane z frytkami, najlepiej zawinięte w gazetę.

Najpyszniejsze, które jadłam, pochodziło jednak z Danii. Serwowane z kwaskowatą remuladą parzyło podniebienie i smakowało wybornie.

Najbardziej klasyczną rybą używaną do tego dania jest dorsz, najlepiej – polędwiczka (gruba, bez ości – same zalety). Powinna być pokrojona w dość duże kawałki (4/4 cm) i obtoczona  w cieście. Najbardziej mi smakuje oprószona lekko mąką i zanurzona w jajku – taka panierka jest niesłychanie delikatna, bardzo lekka, nie dominuje ryby. Jeśli chcemy, żeby panierka była bardziej chrupiąca, można zastąpić pszenną mąkę ziemniaczaną.

Fish and chips jadam  z remuladą. To duński sos majonezowo-musztardowy, lekko słodkawy, lekko kwaskowaty, z różnymi dodatkami – curry, posiekanymi kaparami, cebulą, ogórkiem. Można je dodawać, można nie – najprostsza wersja jest również smaczna. Kiedy nie mam czasu, po prostu mieszam majonez i gładką, dość ostrą musztardę w równych proporcjach, dodaję kilka kropli octu winnego, sól, czasem odrobiną cukru. To wystarczy.

Fish and chips

(Przepis na 2 porcje)

Składniki:

300 g polędwicy z dorsza

sól

1 jajko

mąka pszenna

olej

Sposób przygotowania:

Rybę kroimy na dość duże kawałki (4/4 cm). Lekko solimy.

Jajko roztrzepujemy widelcem.

Do szerokiego garnka wlewamy dość dużo oleju (kawałki ryby muszą pływać), rozgrzewamy.

Rybę lekko obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy na średnim ogniu, aż panierka będzie złocista.

Podajemy z frytkami i ulubionym sosem (najlepiej – z remuladą).

Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *