Drukuj Drukuj

Porzeczkowy creme brulee z kaszą manną

porzeczkowy creme brulee z kaszą manną

Kiedy byłam dzieckiem  czarne porzeczki rozpoczynały każde wakacje na wsi. Pierwszy ich tydzień spędzałam na pomaganiu przy zbiorach. Wtedy tego nie lubiłam, teraz z sentymentem wspominam śpiewane na wozie na cały głos piosenki, szukanie ptasich gniazd w krzakach i program „Lato z radiem”.

Czarne porzeczki to wyjątkowe krzewy – ich pączki mają zapach owoców (kiedy w lutym tęsknię za latem, rozcieram w palcach malutkie jeszcze pączki; pachną porzeczkami i wakacjami).

Czarne porzeczki są też charakterne – zdecydowany, lekko pikantny smak różni je od słodkich białych i landrynkowych czerwonych. Doskonale sprawdzają się w sokach i dżemach, deserach i ciastach.

Ja łaczę je z puddingiem z kaszy manny. Kasza jest delikatna, lekko waniliowa i słodka, podkręcone brandy i sokiem z limonki porzeczki fajnie z nią kontrastują. Deser powinien spędzić kilka godzin w lodówce, tak żeby kasza stężała. Poza tym ciepła skorupka karmelu dużo lepiej smakuje zestawiona z zimnym spodem.

porzeczkowy creme brulee z kaszą manną

Jeżeli nie macie palnika do cremu brulee, nie przejmujcie się – zamiast posypywać wierzch cukrem i karmelizować można przygotować trochę więcej porzeczek i udekorować deser układając je również na wierzchu.

 

SONY DSC

Porzeczkowy creme brulee z kaszą manną

(Przepis na  4 porcje)

Składniki:

1 szklanka mleka

2 czubate łyżki kaszy manny

1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)

łyżka białego cukru

250 g czarnych porzeczek

50 ml brandy

łyżka brązowego cukru + kilka łyżeczek do posypania

łyżka soku z limonki

Sposób przygotowania:

Porzeczki włożyć do rondelka, dodać brązowy cukier, brandy i sok z limonki. Zagotować na małym ogniu, gotować kilka minut – cukier powinien się rozpuścić, a porzeczki zmięknąć (ale nie rozpaść – powinny zachować formę lekko rozgniecionych kulek.

Masę porzeczkową wyłożyć na dno 4 żaroodpornych miseczek.

Mleko wlać do drugiego rondelka. Dodać kaszę, łyżkę białego cukru i  pastę waniliową. Wymieszać trzepaczką rózgową. Gotować mieszając na małym ogniu, aż masa będzi gęsta, ale nadal płynna. Wlać kaszę do miseczek na warstwę porzeczkową. Przykryć. Przestudzić, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Przed podaniem posypać brązowym cukrem (ma być równomierna cienka warstewka), skarmelizować palnikiem do creme brulee (mały gazowy palnik spożywczy, do dostania w sklepach ze sprzętem kuchennym).

Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *