Soczysta pierś kurczaka w sosie z trzech rodzajów grzybów. Każdy o innym smaku, aromacie, innej strukturze i konsystencji – duże kawałki pieczarek i drobno posiekane suszone podgrzybki w gładkim, śmietankowym sosie z dodatkiem truflowej pasty. Składniki świetnie się łaczą, smak jest subtelny, a zarazem głęboki. Trufle dodają mu wyrazu i pewnej dzikości (jeżeli do tej pory jeszcze nie jedliście trufli, może to być doskonały sposób na ich spóbowanie po raz pierwszy – są tu dobrze wyczuwalne, ale nie dominują).
Wbrew pozorom to nie jest danie skomplikowane ani specjalnie drogie – nieduży słoiczek pasty truflowej w Kuchniach Świata kosztuje ok. 33 zł., ale do sosu wystarcza jedna łyżeczka (pasta jest bardzo intensywna w smaku, lepiej z nią nie przedobrzyć). Resztę można zużyć do makaronu, posmarować nią grzanki albo po prostu zamrozić w małych porcjach.
Kurczak w sosie truflowym z pieczarkami
/Przepis na 4 porcje/
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
3 pieczarki
20 g suszonych podgrzybków
1 łyżeczka pasty truflowej
125 ml śmietanki 18%
2 łyżki brandy
sól, pieprz
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Masło klarujemy: rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, zdejmujemy szumowiny z wierzchu i delikatnie zlewamy rozpuszczone masło na patelnię uważając, żeby nie wlać osadu, który zebrał się na dnie naczynia.
Podgrzybki zalewamy szklanką gorącej wody, zostawiamy na 1/2 godz. Zagotowujemy w wodzie, w której się moczyły i gotujemy ok 15-20 minut (do miękkości grzybów). Podgrzybki odcedzamy i drobno siekamy (wywar zachowujemy).
Pierś kurczaka przekrajamy i wykrajamy chrząstki, nacieramy solą i pieprzem (solidnie), obsmażamy na rozgrzanym klarowanym maśle ze wszystkich stron na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w 180ºC.
W tym czasie pieczarki kroimy na połówki (małe) lub ćwiartki, obsmażamy na złoto na patelni, na której smażyliśmy kurczaka. Zdejmujemy z patelni.
Na patelnię wlewamy brandy, zagotowujemy. Dodajemy śmietankę, posiekane podgrzybki i pastę truflową oraz kilka łyżek wywaru z grzybów. Gotujemy kilka minut do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka podajemy pokrojonego w plastry i polanego sosem, ze szpinakiem lub sałatą.
Danie można przygotować dzień wcześniej – wtedy albo kroimy kurczaka na plasterki po przestygnięciu i wrzucamy je do sosu (i w nim potem podgrzewamy), albo całe upieczone piersi owijamy folią aluminiową i podgrzewamy przed podaniem przez ok. 5 minu w 180ºC.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis z książki „W kuchni u Kręglickich”
fgfg
Nie ukrywam, że bardzo mnie ciekawi smak tej pasty truflowej. Właśnie przez takie przepisy zdaję sobie sprawę, że jeszcze tyle rzeczy w życiu nie próbowałam. Za to próbowałam sałatki Cezar i bardzo ją polecam: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-cezar-wyrazista-zdrowa-przek%C4%85ska-lub-dietetyczne-danie-g%C5%82%C3%B3wne 🙂