Lato bez pierogów z jagodami się nie liczy. Muszą być choć jeden raz.
Kiedy jeździłam latem na wieś, raz albo dwa razy w ciągu każdych wakacji cała liczna rodzina pakowała się na wóz z wiaderkami, kankami (kto pamięta, co to kanka?) i kubkami i jechaliśmy do lasu na jagody. Potem kobiety churtowo produkowały pierogi. My, dzieci, jedliśmy je na schodkach przed domem w najgorszych ubraniach – dzięki temu straty związane z plamami i bałaganem były zminimalizowane.
W tym roku trochę się spóźniłam na jagodowy szczyt, ale jeszcze zdążyłam – jagody ciągle są, można lepić pierogi. Wbrew pozorom nie jest to takie czasochłonne – razem z dziećmi przygotowaliśmy 45 niedużych pierogów w trochę ponad pół godziny.
Ciasto z tego przepisu łatwo się wałkuje (można na bardzo cieniutko), jest elastyczne i smaczne. Pierogi podajemy z gęstą kwaśną śmietaną i cukrem, ewentualnie z dodatkiem posiekanej mięty. Można zrobić więcej, przestudzić i przechować w lodówce (podgrzewać wrzucając na 2 minuty do wrzątku), można też zamrozić, układając w pojedynczej warstwie na tacy, a potem pakując porcje w woreczki. Zamrożone wrzuca się do wrzątku i smakują niemal jak świeże. Oczywiście ciasta można użyć do każdego rodzaju pierogów, nie tylko jagodowych.
Pierogi z jagodami
(Przepis na 90 niewielkich pierogów)
Składniki:
4 szklanki pszennej mąki
2 jajka
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody
600 g jagód
2 łyżeczki cukru
kwaśna śmietana, cukier i posiekana mięta do podania
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, śmietanę, olej i sól. Wyrabiamy, stopniowo dodając wodę. Gotowe ciasto zostawiamy na 10-15 minut pod ściereczką.
Jagody płuczemy, przebieramy wyrzucając listki, mieszamy z cukrem.
Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy bardzo cienko podsypując odrobinę mąki, jeśli to konieczne (kawałki ciasta, których nie wałkujemy, czekają na swoją kolej pod ściereczką).
W szerokim garnku zagotowujemy wodę, odrobinę ją solimy.
Szklanką wycinamy kółka, na każde z nich nakładamy łyżeczkę jagód, zlepiamy.
Pierogi partiami wrzucamy do wrzątku (powinny być w jednej warstwie) i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Jemy polane kwaśną śmietaną, posypane cukrem i ew. posiekaną miętą.
Smacznego
Przepis na ciasto pochodzi ze strony Bajaderki z serwisu Mniammniam