Sałatka z fasolki szparagowej, kurek i czosnku

sałatka z kurek, fasolki szparagowej i czosnku

Znów skusiłam się na kurki. Zastanawiając się, co z nich przyrządzić, przypomniałam sobie genialną i prostą zarazem sałatkę, którą kiedyś podano mi w Paryżu do klasycznej soli w maślanym sosie. Chrupiąca zielona fasolka szparagowa z oliwą posypana siekanym czosnkiem. I tyle.

Dodałam usmażone na oliwie kurki (też na chrupko) i wyszła przesmaczna, letnia sałatka. Doskonała zarówno jako niezobowiązująca kolacja w ogrodzie, jak i jako przystawka na elegantsze okazje. Warunkiem, jak zwykle przy takich prostych potrawach, jest jakość składników – młoda fasolka (nie może być mrożona), świeży czosnek, jędrne kurki, dobra oliwa.

sałatka z kurek, fasolki szparagowej i czosnku

Fasolkę można ugotować chwilę wcześniej, kurki lepiej usmażyć tuż przed podaniem (mogą zmięknąć), czosnek również posiekać w ostatniej chwili, żeby nie wysechł. Posiekać, nie przecisnąć przez praskę. Białe wino i bagietka obowiązkowe.

sałatka z kurek, fasolki szparagowej i czosnku

Sałatka z fasolki szparagowej, kurek i czosnku

(Porcja dla 2 osób)

Składniki:

2 garście młodej, zielonej fasolki szparagowej (nie z mrożonki)

2 garście jędrnych kurek

ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W dość dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wkładamy fasolkę. Gotujemy kilka minut – ma być ugotowana, ale chrupiąca. Odcedzamy, wrzucamy do bardzo zimnej wody (dzięki temu fasolka zachowa ładny kolor). Po kilku minutach odcedzamy .

Mieszamy z łyżką oliwy.

Grzyby oczyszczamy, szybko płuczemy na sicie, odsączamy. Większe przekrajamy wzdłuż na pół.

Rozgrzewamy na patelni pozostałą łyżkę oliwy, wrzucamy kurki, zwiększamy maksymalnie ogień. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn, który wyciekł z grzybów, odparuje, a grzyby lekko zarumienią się na brzeżkach.

Czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę.

Grzyby dodajemy do fasolki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Sałatkę podajemy posypaną siekanym czosnkiem.

Smacznego

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *