Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z porzeczkami i morelami

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z morelami i porzeczkami

Ostatni tydzień spędziłam jedząc ciężko, smacznie i niezdrowo. Po kilku dniach miałam dosyć. Dlatego dziś ciasto drożdżowe z pełnoziarnistej mąki (w połowie). Nie jest tak puszyste i lekkie jak z białej, ale ja lubię konkretość pełnoziarnistych wypieków, ich wytrawny, lekko orzechowy smak. I miłe poczucie, że zjadło się coś wartościowego.

To ciasto pasuje do czarnych porzeczek, dzikich i szalonych w smaku, lekko pikantnych, a one pasują do moreli. Tak fajnie kotrastują z morelową pomarańczowością i łagodnością.

Na wierzchu kruszonka, robiona tradycyjnie z rozpuszczonego masła i nieco rujnująca zamiarzoną zdrowotność ciasta. Ale co tam, są wakacje :).

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z morelami i porzeczkami

Przygotowując ciasto drożdżowe z pełnoziarnistej mąki trzeba pamiętać, że wyrasta trochę dłużej i jest ciut niższe, niż z jasnej mąki pszennej (choć też dobrze wyrasta). Jak to drożdżowe, lubi długie wyrabianie – ok. 15 minut.Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z morelami i porzeczkami

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z morelami i porzeczkami

Pełnoziarniste ciasto dtożdżowe z porzeczkami i morelami

(Przepis na formę o średnicy ok. 23 cm)

Składniki:

Ciasto:

250 g białej pszennej mąki

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

7 g suchych drożdży

200 ml mleka

100 g masła

3 jajka

1 łyżka pasty waniliowej (jeżeli nie mamy, można część cukru zastąpić torebką cukru waniliowego).

1/2 szklanki drobnego cukru

szczypta soli

400 g moreli i czarnych porzeczek (ja biorę 2 morele i resztę porzeczek)

Kruszonka:

100 g mąki pszennej

60 g masła

60 g cukru

Sposób przygotowania:

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.

Mleko podgrzewamy (ma być bardzo ciepłe, ale się nie gotować).

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jajka i pastę waniliową, mieszamy łyżką. Dodajemy masło i mleko, zagniatamy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od boków miski (jest rzadkie i klejące – nawet po 20 minutach wyrabiania będzie się lekko kleić).

Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.

Morele nacinamy na końcach na krzyż (płytko), zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestką i kroimy wzdłuż na ćwiartki.

Porzeczki obrywamy z szypułek.

Robimy kruszonkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, zdejmujemy z ognia, mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy, układamy na wierzchu morele, a pomiędzy nimi – porzeczki (owoce powinny być w jednej warstwie). Posypujemy wierzch kruszonką.

Wkładamy do piekarnika i nastawiamy grzanie na 180°C. Pieczemy ok. 50-60 minut, aż wetknięty do środka patyczek będzie suchy.

Smacznego

Inspirowany przepisem ze strony „White Plate”

2 thoughts on “Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z porzeczkami i morelami

  1. Jestem fanką Twoich potraw. Gotujesz bosko, ale o jedzeniu również fantastycznie piszesz. Aż cieknie ślinka, kiedy się czyta. Dzisiaj zainspirowałaś mnie ciastem. Mam jutro gości wiec biorę się do roboty. Dziękuję i proszę o więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *