Pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z wiśniami i migdałową kruszonką

SONY DSC

Wiśnie to chyba najlepsze letnie owoce do ciast. Soczyste, kwaskowate, zachowujące kształt, wygląd i konsystencję nawet po upieczeniu. Pasują do ciast  drożdżowych i kruchych placków, eleganckich tart i francuskich ciastek. Przełamują słodycz, najnudniejszemu ciastu dodają życia i smaku. Dobrze łączą się z czekoladą, wanilią, cynamonem, migdałami. Właściwie ze wszystkim.

pełnoziarniste bułki z wiśniami imigdałową ktuszonką

Dziś jako dodatek do drożdżowych bułeczek. Bułki są pełnoziarniste (częściowo – na tyle, żeby pozostałe miękkie i puszyste), posypane migdałową kruszonką,chrupiącą i wyjątkowo pyszną. Długo pozostają świeże.

Ciasto po wyrośnięciu często pozostaje klejące (to dzięki temu bułeczki po upieczeniu są tak delikatne) – jeśli przylepia się do blatu, trzeba je solidnie podsypać mąką. Bez obaw, zupełnie nie wpłynie to na smak bułek.

Do wiśni można dodać 2 łyżki płatków migdałowych – czasem tak robię, jeśli potrzebuję dodatkowej chrupkości.

pełnoziarniste bułki z wiśniami i migdałową kruszonką

Pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z wiśniami i migdałową kruszonką

(Porcja na ok. 16 bułeczek)

Składniki:

Ciasto:

350 g białej pszennej mąki

150 g mąki pszennej razowej

7 g suchych drożdży

200 ml mleka

100 g masła

3 jajka + 1 do posmarowania bułek

1 łyżka pasty waniliowej (jeżeli nie mamy, można część cukru zastąpić torebką cukru waniliowego).

1/2 szklanki drobnego cukru

szczypta soli

500 g wiśni

2  łyżki brązowego cukru

ew. 2 łyżki płatków migdałowych

Kruszonka:

100 g mielonych migdałów

ok. 5 łyżek mąki pszennej

60 g masła

50 g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.

Mleko podgrzewamy (ma być bardzo ciepłe, ale się nie gotować).

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy 3 jajka i pastę waniliową, mieszamy łyżką. Dodajemy masło i mleko, zagniatamy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od boków miski (jest rzadkie i klejące – nawet po 20 minutach wyrabiania będzie się lekko kleić).

Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.

Wiśnie drylujemy, mieszamy z brązowym cukrem i ew. płatkami migdałowymi.

Robimy kruszonkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, zdejmujemy z ognia, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy migdały, mieszamy. Mieszając stopniowo dodajemy mąkę –  aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm (jeśli bardzo się klei, trzeba porządnie podsypać mąką). Wykrawamy szklanką kółka i układamy na blasze.

Nakrywamy bułeczki ścierkami i pozostawiamy na ok. pół godziny – powinny trochę podrosnąć.

Po tym czasie w każdej bułeczce robimy zagłębienie za pomocą denka  małej szklanki. Napełniamy je owocami i posypujemy kruszonką.

Jajko roztrzepujemy widelcem. Smarujemy boki bułeczek (dzięki temu będą rumiane i błyszczące) i wkładamy do zimnego piekarnika na środkowy poziom. Nastawiamy piekarnik na 200°C i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią.

 Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *