Sałatka z młodych ziemniaków, kurek, kopru i chili

sałatka z kurek, ziemniaków, kopru i chili

Kiedy w warzywniakach i na targach prawdziwa obfitość młodych, świeżych warzyw i owoców, każde kolejne moje danie ma mniej składników i przypraw. Szkoda maskować smak doskonałych produktów. W sezonie letnim im prościej, tym lepiej.

sałatka z kurek, ziemniaków, kopru i chili

Dziś więc prosta sałatka ziemniaczana z usmażonymi z czosnkiem kurkami. Kurki chyba na dobre zagościły w lasach i sklepach – korzystajmy z nich, to pierwsze letnie  grzyby, kto wie, czy nie najsmaczniejsze. Trzeba tylko uważać, żeby ich nie zamordować. Powinny być jędrne i chrupkie. Żeby to osiągnąć, smażymy je na bardzo dużym ogniu tylko do momentu, aż wyparuje płyn, który z nich wyciekł.

Do młodziutkich kurek i równie młodych ziemniaków pasuje wiosenno-letni świeży koperek. A żeby nie było nudno, proponuję dodać odrobinę świeżej chili. Nie jest niezbędna, jeśli ktoś lubi mniej ostre dania, może ją pominąć, ale dodaje sałatce przyjemnego ognia i wigoru, wydobywa smaki. Dodaję jej nawet więcej niż w przepisie – jest naprawdę ostro.

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, jest dobra również następnego dnia po przygotowaniu.

sałatka z kurek, ziemniaków, kopru i chili

sałatka z kurek, ziemniaków, kopru i chili

Sałatka z młodych ziemniaków, kurek, kopru i chili

(Przepis na 2 duże porcje)

Składniki:

400 g młodych ziemniaków

250 g kurek (najlepiej małych)

2 ząbki czosnku

1/2 małej papryczki chili (opcjonalnie – można dodać więcej lub nie dodawać wcale)

1/4 dużego pęczka koperku

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (powinny pozostać jędrne), lekko odparować, pokroić w duże kawałki. Polać jeszcze gorące octem winnym, wymieszać.

Większe kurki przekroić na pół, 1 ząbek czosnku pokroić na spore kawałki. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojony czosnek, podgrzać. Na gorącą oliwę wrzucić kurki i smażyć na maksymalnym ogniu, aż płyn, który z nich wycieknie, cały odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

Chili i koperek drobno posiekać.

Pozostały ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z dwiema łyżkami oliwy.

Przestudzone ziemniaki i kurki wrzucić do miski, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *