Drukuj Drukuj

Pasztet warzywny z batatów, ciecierzycy i marchewki

Pasztet warzywny z batatów, ciecierzycy i marchewki

Od dłuższego czasu unikam jedzenia wędlin. Nie to, żeby nie jeść ich wcale – czasem skuszę się na kanapkę z szynką, plasterek salcesonu, pachnącą kiełbasę. Ale mam głębokie przekonanie, że wędliny i wogóle mięso to nie jest najzdrowsze pożywienie na świecie.

Jeśli chodzi o śniadania, jestem mocno kanapkowa. Śniadanie na słodko to dla mnie tylko naleśniki albo raz w roku rogalikowo-kawowe szaleństwo we Włoszech. Na szczęście bardzo lubię warzywa i wszelkie warzywne smarowidła do pieczywa. Kanapka z warzywnym pasztetem czy pastą to dla mnie pełnia śniadaniowego szczęścia – i smaczne, i zdrowe.

Pasztet warzywny z batatów, ciecierzycy i marchewki

Dzisiejszy pasztet z batata, ciecierzycy i marchewki jest miękki, delikatny, lekko słodkawy. Nie jest jednak mdły, o co w pasztetach warzywnych łatwo – wyrazistości dodaje mu dodatek kuminu, chrupkości – wrzucone do środka włoskie orzechy. Można go dodatkowo posypać zieleniną – kolendrą albo natką pietruszki. Można go kroić w plasterki, ale łatwo się też rozsmarowuje.   Pracy przy nim niewiele – najdłużej trwa pieczenie batata, ale w tym czasie można poczytać książkę albo pojść na rower.

Takie pasztety można w zasadzie dowolnie modyfikować – dodać kilka łyżek tahini,  zrezygnować z kuminu na rzecz tymianku, zmienić rodzaj orzechów. W końcu każdy znajdzie swój ulubiony pasztet warzywny (oprócz  sporej grupy, która takich pasztetów nienawidzi 🙂 ).

 Pasztet warzywny z batatów, ciecierzycy i marchewki

Pasztet warzywny z batatów, ciecierzycy i marchewki

(Keksówka o wymiarach 25/12/6 cm)

Składniki:

1 duży batat (ok. 600 g)

600 g ciecierzycy z puszki

2 nieduże marchewki

1/2 szklanki płatków owsianych

1 jajko

3/4 łyżeczki mielonego kuminu

sól, pieprz

ok. 50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.

Batat myjemy, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok. 1-1,5 godz. do miękkości (trzeba sprawdzać patyczkiem). Można to zrobić dzień przed przygotowaniem pasztetu.

Obniżamy temperaturę do 180°C.

Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Orzechy podprażamy na suchej patelni, grubo siekamy.

Płatki owsiane miksujemy na proszek. Dorzucamy osączoną ciecierzycę i batata obranego ze skórki. Miksujemy na gładką masę.

Masę mieszamy dokładnie z jajkiem, marchewką i przyprawami, dodajemy orzechy, mieszamy razem.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy masą pasztetową.

Pieczemy ok. 45-60 min. (patyczek wetknięty do środka powinien być suchy).

Smacznego

One thought on “Pasztet warzywny z batatów, ciecierzycy i marchewki

  1. Muszę przyznać, że bardzo przypadł mi do gustu dany przepis. Smak ocenię po tym jak zrobię, ale warzywa, o których mowa są bardzo zdrowe, taki pasztet więc może być czymś naprawdę pożytecznym dla naszego organizmu. Nawiasem mówiąc bataty sa o tyle dobre, że nie chłoną w ogóle pestycydów, więcej: http://www.jestemfit.pl/artykuly/porady/na-co-zwrocic-uwage-kupujac-owoce-i-warzywa dlatego fajnie jest wykorzystywac je w swojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *