Ciasto migdałowe z malinami

ciasto migdałowe z malinami

Bardzo lubię ciasta na bazie zmielonych migdałów, z owocami lub bez. Mają w sobie biszkoptową niemal lekkość, ale są przy tym lekko chrupiące. Wierzch takiego ciasta zwykle przyjemnie się przypieka, tworząc kontrastującą z pulchnym środkiem skorupkę. Robi się je zazwyczaj łatwo, ładnie wyrastają. Nie wymagają szczególnej atencji.

Używam do nich gotowych mielonych migdałów – nigdy nie mają postaci proszku, raczej bardzo maleńkich i trochę większych kawałeczków. Nie należy się tym przejmować – ciasta z nich zawsze wychodzą (przynajmniej moje – nawet, jeżeli w przepisie zaleca się zmielenie migdałów na proszek).

ciasto migdałowe z malinami

Ciasto, na które podaję przepis, ma dodatkowy bonus – garść mrożonych malin (oczywiście w sezonie mogą być świeże). Pięknie pachnie migdałami i malinami, zachowuje świeżość przez kilka dni.

Maliny, jak to upieczone maliny – zmieniają nieco kolor, a ich sok delikatnie nasącza i zabarwia ciasto bezpośrednio pod owocami. Mi to nie przeszkadza,  ciasto dzięki temu jest jeszcze bardziej malinowe.

ciasto migdałowe z malinami

Ciasto migdałowe z malinami

(Przepis na formę o ok. 23 cm średnicy)

Składniki:

8 jajek

200 g drobnego cukru

2 łyżeczki pasty waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)

skórka otarta z 1 cytryny

skórka otarta z 1 pomarańczy

1/2 łyżeczki cynamonu

300 g mielonych migdałów

300 g malin, lekko rozmrożonych

cukier puder do dekoracji

Wszystkie składniki, poza malinami, powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

Okrągłą formę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że jest to forma silikonowa z ceramicznym dnem, taka jak moja – wtedy wystarczy lekko posmarować masłem spód).

Żółtka miksujemy z cukrem i pastą waniliową na puszystą, jasną masę.  Dodjemyć skórki cytrusów i cynamon, miksujemy. Dodajemy migdały i dobrze mieszamy do połączenia składników.

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy w trzech turach do masy migdałowej, mieszając każdą partię łyżką do połączenia. Dodajemy większą część malin (ok. 2/3),  delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy do tortownicy, na wierzchu układamy pozostałe maliny.

Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 60-70 minut (aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy). Wyjmujemy, studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Przepis z bloga „Moje wypieki”

 

One thought on “Ciasto migdałowe z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *