Pasta z wędzonej makreli

pasta z wędzonej makreli

Wędzona makrela jest jedną z moich ulubionych ryb. Maślana, delikatna, tłusta. O mocym zapachu wędzonki. Zaskoczyło mnie to, że nie zawsze jest taka – makrele podawane w bornholmskich wędzarniach to niewielkie, płaskie fileciki, obtoczone w czosnku lub ziołach. Zdecydowanie bardziej zwarte i suche, równie pyszne, choć całkiem inne.

pasta z wedzonej makreli

Z naszej makreli przygotowuję prościutką pastę śniadaniową. Jest bardzo świeża, o wyrazistym smaku, nienudna, orzeźwiająca. Delikatny smak wędzonej makreli jest tu przełamany ostrością cebuli, kwaśnym sokiem cytrynowym, świeżym koperkiem. Doskonała do razowych grzanek. Trzeba tylko uważać na ości.

pasta z wedzonej makreli

pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

1 średniej wielkości wędzona makrela

1 mały pęczek koperku

1/2 małej cebuli

1/3 cytryny

1 mały, gęsty jogurt naturalny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wycisnąć sok z cytryny. Koperek i cebulę drobno posiekać. Makrelę rozdrobnić.

Wszystkie składniki wymieszać.

Smacznego

One thought on “Pasta z wędzonej makreli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *