Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

biała kiełbasa zapiekana z fasolą

Pyszne połączenie przypieczonych kiełbasek i jędrnej, białej fasolki zanurzonej w śmietanowo-ziołowym sosie. Danie konkretne, zimowe. Toskańskie w charakterze, bo i fasolka, i wieprzowina (lubiana w Toskanii niemal na równi z wołowiną i dziczyzną), i rozmaryn, i tymianek.

Wydawałoby się, że nie ma nic o bardziej oczywistym smaku, niż fasola i kiełbasa. W tej zapiekance (gulaszu?) połączenie dobrze dobranych składników daje nieoczekiwany efekt. To jedo z tych dań, o których myśli się jeszcze kilka dni po zjedzeniu. Ma zaskakująco głęboki smak, fantastycznie pachnie – dzięki ziołom i technice gotowania (soki wyciekające z kiełbasek ułożonych na fasoli znakomicie wzbogacają smak sosu).

biała kiełbasa zapiekana z fasolą

W oryginalnym przepisie kiełbaski są przyprawione koprem włoskim – ja używam zwykłych białych kiełbasek, a do sosu dorzucam łyżeczkę nasion kopru włoskiego.

Danie można przygotować dzień przed zjedzeniem, podawać podgrzane w piekarniku.

biała kiełbasa zapiekana z fasolą

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

(Porcja dla 6 osób)

Skłądniki:

375 g suchych ziaren białej fasoli

1 mała cebula

1 mała marchew

1 łodyga selera naciowego

gałązka świeżego tymianku

gałązka świeżego rozmarynu

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

4 białe kiełbaski (najlepiej cienkie)

1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

60 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

1 łyżka oleju rzepakowego

Masło ziołowe:

120 g miękkiego masła

1 ząbek czosnku

łyżka posiekanej natki

łyżka drobno posiekanych liści świeżego rozmarynu

łyżka listków tymianku

Sposób przygotowania:

Fasolę namaczamy na noc w wodzie.

Rano odcedzamy, wkładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę i selera w plasterki. Dokładamy do fasoli razem z gałązkami rozmarynu i tymianku, pieprzem i koprem włoskim. Wlewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 55 minut.

Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy razem wszystkie składniki masła ziołowego.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Kiełbaski posypujemy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kiełbaski na brązowo. Przekrajamy każdą ukośnie na cztery części.

Fasolę przekładamy do naczynia żaroodpornego (chyba że garnek, w którym się gotowała, może być używany w piekarniku). Sos powinien ją całkowicie przykrywać – jeśli tak nie jest, należy dolać trochę wody. Na wierzchu układamy kiełbaski. Gotujemy ok. 30 minut, do miękkości fasoli.

Wyjmujemy kiełbaski. Dodajemy masło ziołowe i mieszamy. Dodajemy śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podawajemy z kiełbaskami ułożonymi na wierzchu.

Smacznego

Zmodyfikowany przepis z książki  Le Cordon Bleu „W jednym garnku”

One thought on “Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

  1. Zwykle juz sniadanie wielkanocne zaczynamy od suto zastawionego stolu, na ktorym miedzy innymi znajduje sie gotowana biala kielbasa. Jak kazda gospodyni pragne by w tych dniach swiatecznych niczego nie zabraklo, a potem okazuje sie, ze wszystkiego jest w nadmiarze i nie ma co z tym zrobic.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *