Drukuj Drukuj

Najprostsza lasagne

Do tej pory robiłam lasagne w sposób jak najbardziej klasyczny – sporo sosu beszamelowego, pokrywającego kolejne warstwy makaronu, bogate wołowe ragu z dodatkiem wątróbek, warzyw, wina. Moim zdaniem jest pyszna, zdaniem moich dzieci – niekoniecznie.

Ostatnio uprościłam przepis. Ragu jest łagodniejsze, z mięsa wołowo-wieprzowego, zrezygnowałam z wątróbek (dających gorzkawy, wytrawny posmak) i boczku. Zamiast beszamelu – tarta mozarella (taka do pizzy; musi być dobrej jakości, po rozpuszczeniu nie powinien z niej ciec tłuszcz ani woda – ja używam Galbani, bardzo dobra jest też Apetina, całkiem niezła ta z Biedronki). I tylko na wierzchu.

Takie były oczekiwania mojej córki, która jadła podobną lasagne mamy koleżanki. Czas przygotowania jest krótszy, a lasagne – no cóż, bardzo smaczna 🙂 A nawet smaczniejsza niż moja. Polecam zwłaszcza na zimne dni.

Lasagne to dość pracochłonne danie, w tej wersji jednak nie aż tak bardzo. Sos pomidorowy można zrobić dzień, a nawet dwa dni wcześniej – wtedy, kiedy mamy czas.

Można też uniknąć wcześniejszego obgotowywania gotowych płatów lasagne, które niekiedy pozostają twarde nawet po upieczeniu. Ja zawsze przygotowuję lasagne trochę wcześniej (1-2 godziny przed pieczeniem) – płaty ciasta nasiąkają lekko sosem pomidorowym i miękną, po upieczeniu mają idealną twardość.

Ważne jest też, żeby na ostatnich płatach ciasta rozprowadzić sos pomidorowy – jeśli tylko posypiemy je serem, brzeżki mogą pozostać lekko suche (jak na moim zdjęciu).

Najprostsza lasagne

(Przepis na 6 dużych porcji)

Składniki:

ok. 12 płatów lasagne

150 g tartej mozarelli

garść tartego parmezanu (może być grana padano lub pecorino)

oliwa do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:

30 dag mielonego mięsa wołowego (może być np. z łopatki)

30 dag mielonej wieprzowiny (np. łopatka)

1/2 szklanki wytrawnego wina (czerwone lub białe)

1/2 l rosołu

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

0,7 l dobrego przecieru pomidorowego

1 łyżeczka suszonego oregano (lub lepiej – garstka świeżych listków)

1 łyżeczka suszonego tymianku (jeszcze lepsze będą listki z kilku gałązek świeżego)

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwę wlewamy na dużą patelnię, dodajemy czosnek i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się smażyć.

Zwiększamy maksymalnie ogień, dodajemy mielone mięso i smażymy, rozgniatając grudki widelcem, aż całe mięso będzie brązowe. Dodajemy zioła, przecier pomidorowy, wino i rosół, solimy i pieprzymy. Gotujemy na najmniejszym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 1,5 – 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Prostokątne naczynie do zapiekania (wielkość ok. 20 na 30 cm) smarujemy oliwą. Układamy ciasno warstwę płatów ciasta, smarujemy 1/3 sosu pomidorowego. Powtarzamy takie warstwy jeszcze dwukrotnie. Wierzch posypujemy tartą mozarellą i – na samej górze – parmezanem.

Wkładamy naczynie do piekarnika, pieczemy 45 minut (jeśli wierzch zacznie się zanadto przypiekać, przykrywamy papierem do pieczenia).

Smacznego

Przepis inspirowany wskazówkami mojej koleżanki Iwony 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *