Drukuj Drukuj

Polędwiczki pieczone z musztardą francuską

Polędwiczki wieprzowe, jak pierś z kurczaka, są idealne do szybkiego przygotowania. Można je pokroić w plasterki, obsmażyć i dosłownie chwilę poddusić w dowolnym sosie (grzybowym, śmietanowym, jakimkolwiek). Można obsmażyć na patelni w całości i upiec – wystarczy kilkanaście minut w piekarniku.

Podobnie jak pierś z kurczaka mogą być też bardzo nudnym daniem. Aby tego uniknąć, nie należy smażyć ich czy piec zbyt długo (powinny pozostać różowe i soczyste w środku), warto zadbać o dobry sos, można dodać zioła, zamarynować wcześniej. Potraktowane z uwagą, odwdzięczą się smakiem.

Dziś proponuję polędwiczki marynowane w cebuli, czosnku i ziołach i pieczone z dodatkiem gruboziarnistej, francuskiej musztardy. Są smaczne, wyraziste i dobrze wyglądają. Same zalety :). Pomimo użycia dużej ilości musztardy nie są specjalnie ostre – musztarda francuska jest łagodna w smaku, kuleczki gorczycy miło chrupią.

Polędwiczki można zamarynować dzień wcześniej i obsmażyć kilka na godzin przed pieczeniem. Będą pyszne z pieczonymi ziemniaczkami i delikatnymi warzywami (polecam ratatatouille), dobrze pasuje też do nich zwykła bagietka.

Polędwiczki pieczone z musztardą francuską

(Przepis na 4 osoby)

Składniki:

ok. 60 dag polędwiczek wieprzowych (1 duża lub dwie bardzo małe)

1/2 słoiczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)

oliwa do smażenia

Marynata:

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 gałązki tymianku (lub łyżeczka suszonego)

3 gałązki rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)

sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka płynnego miodu

1/2 szklanki oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, obrywamy listki z łodyżek tymianku i rozmarynu. Wszystkie składniki marynaty mieszamy.

Polędwiczki zanurzamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Mięso wyjmujemy z marynaty, wycieramy. Szybko obsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron (powinny się zarumienić).

Smarujemy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch polędwiczek smarujemy grubą warstwą musztardy. Skrapiamy oliwą.

Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i ostawiamy na 3 minuty.

Kroimy w grube plastry i podajemy.

Smacznego

Lekko zmodyfikowany przepis z książki „W kuchni u Kręglickich” Agnieszki i Marcina Kręglickich

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *