Drukuj Drukuj

Ciasto czekoladowe z malinami i pistacjami

ciasto czekoladowe z malinami i pistacjami

Słońce już wyżej, ptaki świergolą ciut energiczniej, w dzień nieco cieplej. Ale co z tego – to jeszcze nie wiosna. A cierpliwość do zimy na początku lutego jest już na wyczerpaniu.

ciasto czekoladowe z malinami i pistacjami

W takiej sytuacji bardzo pomaga czekolada i dużo kolorów. Czyli dzisiejsze ciasto – mocno czekoladowe, wilgotne i kremowe, z dużą ilością malin i pistacji. Ciasto byłoby bardzo sładkie, ale lekko kwaskowate maliny dodają mu świeżości. Wygląda pięknie i wesoło – zielono-czerwono-czekoladowo 🙂 . Smakuje świetnie.

ciasto czekoladowe z malinami i pistacjami

Zastanawiałam się, czym można zastąpić pistacje. Niesolone  nie są tanie ani dostępne w każdym sklepie. Niestety, niczym. Nie pasują tu ani migdały, ani orzechy. Pistacje mają wyjątkowy kolor, smak i strukturę – są miękkie, bardzo delikatne. Nie zdominują ciasta. Można je kupić przez internet (100-gramowa paczuszka kosztuje ok. 13 zł.). Jeśli ich nie mamy, lepiej pozostać przy samych malinach. Też będzie pysznie i ładnie.

ciasto czekoladowe z malinami i pistacjami

Ciasto czekoladowe z malinami i pistacjami

(Przepis na formę o średnicy ok. 23-25 cm)

Składniki:

1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%

2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 200 g)

1/2 szklanki pszennej mąki

10 dag masła

1/2 szklanki cukru

4 jajka

30 dag malin, świeżych lub mrożonych

60 g łuskanych niesolonych pistacji

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Pistacje grubo siekamy. Odkładamy garstkę na posypanie wierzchu, a resztę podprażamy na suchej patelni (aż zapachną – trzeba uważać, żeby ich nie przypalić).

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, gładką, jasną masę..

Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na kawałki. Wkładamy razem do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając (masa może sie zważyć, ale to nie szkodzi).

Czekoladę lekko studzimy. Dodajemy do masy jajecznej razem z mąką, miksujemy.

Odkładamy garść malin do dekoracji. Resztę razem z prażonymi pistacjami dodajemy do ciasta, mieszamy (jeśli używamy mrożonych malin, nie rozmrażamy ich wcześniej).

Ciasto wylewamy do formy, posypujemy górę nieuprażonymi pistacjami i pieczemy 30-40 minut (w zależności od tego, czy chcemy, żeby było bardziej wilgotne czy bardziej suche w środku – ja wolę wilgotne).

Przed podaniem dekorujemy pozostałymi malinami (jeśli są mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej, ale układamy na cieście ok. pół godziny przed podaniem).

Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *