Treściwe, skandynawskie zupy rybne są doskonałe na polską zimę – nawet jeśli nie śnieżną i mroźną, to zazwyczaj chłodną i dość ponurą.
Dzisiejsza ma same zalety – składa się ze swojskich, łatwo dostępnych produktów, błyskawicznie się ją przygotowuje, jest solidna i sycąca – może stanowić cały obiad, zwłaszcza z pajdą świeżego chleba. Miło rozgrzewa i jest pyszna – połączenia masła, koperku, śmietanki i łososia jest niezawodne.
Lohikeitto – fińska zupa rybna
(Przepis na 4 osoby)
Składniki:
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
1 duża cebula
3 ziemniaki
1 l buliony rybnego lub warzywnego
listek laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
5 ziarnek pieprzu
1/4 kubka śmietanki 30 %
400 g filetu z łososia (bez skóry)
1/2 pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Łososia kroimy w dużą kostkę (3/3 cm) lub dowolne spore kawałki. Cebulę kroimy w piórka, ziemniaki w kostkę. Koperek siekamy.
Masło rozgrzewamy w garnku o grubym dnie. Wrzucamy cebulę i smażymy, mieszając, na małym ogniu, aż będzie miękka, ale nie brązowa.
Dodajemy ziemniaki i smażymy razem, nadal mieszając, ok. 3 minuty.
Wlewamy bulion, dodajemy listek, ziele angielskie i pieprz, gotujemy do miękkości ziemniaków.
Wkładamy łososia i gotujemy ok. 3 minuty (tylko tyle, żeby ryba nie była surowa).
Do śmietanki dodajemy trochę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy razem, posypujemy siekanym koperkiem.
Smacznego
Świetna zupa! 🙂
Cieszę się:)