Drukuj Drukuj

Łatwa domowa chałwa

domowa chałwa

Domowa chałwa jest pyszna. Smakuje trochę inaczej niż kupna, troszkę bardziej sezamkowo, ale je się ją z dużą przyjemnością. Jest miękka, bardzo sezamowa, słodka, ale nie przesadnie. Przygotowanie zajmuje chwilkę – pięć minut podprażanie sezamu, dwie minuty miksowanie, kilka chwil mieszanie.

Na pewno jest dużo zdrowsza, niż kupna. Zawiera niemal wyłacznie sezam (pełen dobrego dla kości i zębów wapnia) i miód (nie cukier, jak zazwyczaj kupne chałwy). Nie ma żadnych niefajnych dodatków.

Można ją wzbogacić pistacjami, migdałami, żurawiną. Dodać odrobinę wanilii, nawet kakao – granice wyznacza wyobraźnia :).

Jeśli więc szukacie zdrowych deserów, domowa chałwa będzie  idealna.

domowa chałwa

Taka chałwa jest dobra sama w sobie, ale można ją też wykorzystać do deserów – np. pokruszoną posypać lody albo napełnić nią połówki brzoskwiń i zapiec.

domowa chałwa

Domowa chałwa

(Przepis na 24 kuleczki wielkości dużych laskowych orzechów)

Składniki:

16 łyżek jasnego sezamu

4 łyżki płynnego miodu

ew. łyżeczka pasty waniliowej

ew. ulubione bakalie (np. posiekane migdały – lekko podprażone na suchej patelni)

Sposób przygotowania:

Sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, potrząsając patelnią od czasu do czasu, aż nabierze lekko złotawej barwy i przyjemnie zapachnie (trzeba uważać, żeby go nie przypalić).

Przesypujemy do malaksera i miksujemy na proszek. Przekładamy do miski, dodajemy miód i ew. pastę waniliową. Mieszamy chwilę łyżką, a potem ugniatamy palcami jak plastelinę. Kiedy masa zrobi się jednolita i plastyczna, dodajemy bakalie (jeżeli mamy na nie ochotę) i mieszamy. Lepimy kuleczki i podajemy.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *