Drukuj Drukuj

Blok czekoladowy

blok czekoladowy

Jeżeli któś urodził się w latach siedemdziesiątych lub osiemdziesiątych ubiegłego wieku, musi go pamiętać. Sztandarowy słodycz naszych mam, zastępujący czekoladę i inne niedostępne słodkości.

Mleczno-kakaowy, bardziej kruchy albo zwarty, z kawałkami herbatników. Deser sentymentalny.Nawet nie wiemy, że za nim tęsknimy, zanim go znów nie spróbujemy.

blok czekoladowy

Nie jadłam go przez wiele lat, później podjadałam dzieciom z przedszkolego podwieczorku na wynos, potem dostałam przepis do wypróbowania. I to był on, ten smak. Troszkę podrasowany, na bogato – z migdałami i suszonymi figami. Ale ciągle ten smak. Uwodzi wszystkich znajomych.

Jedno z moich dzieci lubi go w wersji bez dodatków, drugie z bakaliami, ale bez ciastek. Ja – ze wszystkim. Kompromis jest trudny, ale nie niemożliwy – dzielę masę na 3 części i do każdej dodaję (lub nie) wybrane dodatki. Wszyscy są zadowoleni.

blok czekoladowy

Blok czekoladowy

(Przepis na standardową blaszkę-keksówkę – ok. 20 porcji)

Składniki:

250 g masła

1,5 szklanki cukru

0,5 szklanki wody

500 g mleka w proszku (pełnego czyli pełnotłustego)

5 łyżek kakao

2 małe paczki herbatników (typu petit beurre – razem 100 g)

mała paczka rodzynek

mała paczka migdałów

1/2 paczki suszonych fig

Sposób przygotowania:

Blaszkę-keksówkę wykładamy przezroczystą folią spożywczą (z boku powinna zwisać, tak żeby dało się przykryć blok również od góry).

Figi i migdały kroimy na spore kawałki. Herbatniki łamiemy również na spore kawałki.

Masło, cukier, kakao i wodę zagotowujemy. Dodajemy mleko, mieszamy dokładnie (nie powinno być grudek mleka).

Dodajemy bakalie, mieszamy.

Przekładamy do blaszki, uklepujemy na równo łyżką, przykrywamy zwisającą folią. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki na conajmniej kilka godzin (najlepiej – na całą noc).

Przed podaniem wyjmujemy na półmisek, zdejmujemy folię, kroimy w plastry.

Smacznego

Przepis mojej przyjaciółki Ewy

2 thoughts on “Blok czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>