Drukuj Drukuj

Sernik czekoladowy ze śliwkami

sernik czekoladowy ze śliwkami

Coś dla wielbicieli mocno czekoladowych, gęstych ciast.

Dzisiejszy sernik jest ciężki, aksamitny, kremowy. W środku ma zatopione namoczone w brandy śliwki – stanowią miłą niespodziankę, lekko przełamującą czekoladowość ciasta. Wbrew pozorom nie jest bardzo słodki – dzięki temu, że używamy gorzkiej czekolady, ma w sobie sporo wytrawności.

sernik czekoladowy ze śliwkami

Jest za to sycący, wystarczy mały kawałek na osobę. I elegancki też – równy, gładki, z warstwą pięknej polewy czekoladowej na wierzchu. Bardzo ładnie kroi się na równe kawałki (również dzięki cienkiej warstwie pełnoziarnistych ciasteczek na spodzie).

Ciasto w sam raz na wielkie rozpieszczanie i przeganianie jesiennych smutków – tyle czekolady na raz każdego wprawi w dobry nastrój.

sernik czekoladowy ze śliwkami

Nie jest ani trudne, ani specjalnie pracochłonne. Na pewno trzeba użyć do niego dobrego sera – ja używam sera do serników Piątnicy (w wiaderku). Jeśli używamy innego, bardziej wodnistego, dobrze jest go odsączyć przez jakiś czas na sicie.

Sernik bardzo długo zachowuje świeżość. Jeżeli jest przeznaczony dla gości, można upiec go dzień lub dwa wcześniej, ale polewę przygotować w dniu podania – będzie wtedy ładnie błyszcząca (z czasem lekko matowieje).

sernik czekoladowy ze śliwkami

Sernik czekoladowy ze śliwkami

(Przepis na tortownicę o średnicy ok. 23 cm – 16-18 porcji)

Składniki:

200 g suszonych śliwek bez pestek

50 ml brandy

50 ml wody

150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive

30 g masła

0,5 kg sera do serników

250 g mascarpone

280 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

200 ml śmietanki 30 lub 36 %

4 jajka

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Śliwki kroimy na spore kawałki. Zalewamy wodą i brandy, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do czasu, aż płyn zostanie wchłonięty (na ok. 1 godzinę).

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia – spód i boki (jeśli mamy silikonową formę z ceramicznym dnem – nie jest to potrzebne).

Masło rozpuszczamy. Ciastka miksujemy z masłem w malakserze – mają mieć konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do formy i wyrównujemy (warstwa jest dość gruba, ale przy pieczeniu osiądzie i zrobi się cieniutka).

Podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 175°C. Wyjmujemy, lekko studzimy.

Temperaturę piekarnika obniżamy do 150°C.

120 ml śmietanki i 200 g czekolady (połamanej na kawałki) umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczamy, mieszając. Lekko studzimy.

Ser, mascarpone, cukier, jajka i mąkę miksujemy (tylko do połączenia, żeby nadmiernie nie napowietrzać masy). Dodajemy masę czekoladową, miksujemy szybko razem. Dodajemy śliwki i mieszamy łyżką.

Masę wylewamy na spód i pieczemy w 150°C przez ok. 1,5 godziny (włożony do środka patyczek powinien być w zasadzie suchy, mogą na nim pozostać grudki sernika, ale nie powinien być mokry i śliski).

Wyłączamy grzanie i pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia.

Pozostałą śmietankę mocno podgrzewamy (ale nie zagotowujemy). Resztę czekolady kroimy w drobne wiórki, zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy, aż się rozpuści na gładki, gęsty sos czekoladowy. Rozsmarowujemy na wierzchu sernika.

Smacznego

Nieco zmodyfikowany przepis z bloga „Moje wypieki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *