Wielkanocne drożdżowe zajączki

wielkanocne drożdżowe zajączki

wielkanocne drożdżowe zajączkiwielkanocne drożdżowe zajączki

Czasem dobry przepis przychodzi z najmniej spodziewanego miejsca. Raczej nie korzystam z przepisów z supermarketowych gazetek, reklam produktów, promocyjnych artykułów. Wydają mi się mało wiarygodne. Tym razem jednak skusiłam się, za namową moich dzieci, na drożdżowe zajączki z reklamy Dr Oetkera. Okazały się zaskakująco dobre, naprawdę je się je z przyjemnością, a wyglądają obłędnie wielkanocnie. Dzieciaki były zachwycone, ja też :).

wielkanocne drożdżowe zajączki

wielkanocne drożdżowe zajączki

Instrukcja lepienia zajączków może brzmieć trochę skomplikowanie, ale wystarczy spojrzeć na zdjęcia i wszystko staje się jasne.

wielkanocne drożdżowe zajączki

Wielkanocne drożdżowe zajączki

(Przepis na 12 zajączków)

Składniki:

250ml mleka

80g masła

600g mąki pszennej

7g suszonych drożdży

100g drobnego cukru

1/4 łyżeczki soli

3 jajka

6 łyżek wody

jadalne ozdoby do przybrania

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu,  studzimy (nie powinno być bardzo gorące).

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier i sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 jajka, mleko i masło, zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.

Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.

Trzecie jajko roztrzepujemy z wodą.

Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego 12 większych kulek (tułowia), 12 mniejszych (głowy) i dość wąski wałeczek (grubość jak na kopytka) – na uszy.

Tułowia i głowy łączymy ze sobą roztrzepanym jajkiem (obydwie kulki leżą na płasko obok siebie) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wałek kroimy na wąskie paski. Technika – jak krojenie kopytek, tylko bardziej wzdłuż wałka, kawałki mają być węższe i dłuższe. Od strony cięcia brzegi będą się lekko zawijać do środka, dzięki temu mają charakterystyczny kształt ucha. Uszy układamy płasko na głowach zajączków, kierując je do tyłu (a więc uszy nie sterczą, tylko sa położone), stroną od cięcia do góry. Dociskamy lekko do główek patyczkiem.

Gotowe zajączki smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą.

Pieczemy w 180°C około 15-20 minut. Studzimy i dekorujemy.

Smacznego

Lekko zmodyfikowany przepis z reklamy Dr Oetkera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *