Miękkie duże kawałki jagnięciny zanurzone w kremowym jogurtowym sosie. Mięso jest delikatnie kleiste, sos lekki i świeży, z posmakiem kuminu i natki.
Bardzo łatwe danie, doskonałe, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego, ale jednak mięsnego. Świetnie smakuje z pieczonymi lub smażonymi plastrami bakłażana albo z zielonym groszkiem. I kawałkiem pieczywa do wycierania sosu.
Danie jest proste, z gatunku tych, które gotują się niemal same, ale należy uważać na jogurt – lubi się zważyć. Nie wpływa to na smak, ale wygląda gorzej – aby tego uniknąć, trzeba używać najtłustszego jogurtu typu grecki lub bałkański. Ja mieszam go z kwaśną śmietaną, a przed dodaniem do mięsa hartuję wywarem i solę. I podgrzewam z jogurtem bardzo delikatnie. Jeżeli sos jest za rzadki – zagęszczam go łyżeczką mąki ziemniaczanej (zazwyczaj sosy redukuję długo gotując, ale w przypadku sosu jogurtowego wolę nie ryzykować).
Chwila uwagi poświęcona na robienie sosu na pewno sie opłaca – będzie gładki i jedwabisty, przepyszny.
Danie można przygotować dzień wcześniej – natkę dodać bezpśrednio przed podaniem.
Jagnięcina w sosie jogurtowym
(Przepis na 4 porcje)
Składniki:
600 g jagnięciny (szynka albo udziec bez kości)
włoszczyzna
5 ziarenek ziela angielskiego
listek laurowy
10 ziarenek pieprzu
kieliszek białego wina
1 szklanka gęstego jogurtu (typu grecki albo bałkański)
100 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
2 łyżeczki mielonego kuminu
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
ew. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Jagnięcinę i obraną włoszczyznę zalewamy zimną wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i wino. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (może to trochę potrwać) , zbierając szumowiny.
Mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę (ok. 4 cm), wywar przecedzamy. Wywar gotujemy, aż zredukuje objętośc do 1 szklanki.
Jogurt mieszamy ze śmietaną, kuminem, solą i pieprzem. Dodajemy stopniowo kilka łyżek wywaru, mieszając. Kiedy jogurt będzie ciepły, wlewamy go do wywaru, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go mąką ziemniaczaną – mieszamy łyżeczkę mąki z kilkoma łyżkami sosu i wlewamy do sosu.
Do sosu wkładamy kawałki jagnięciny, pozypujemy natką.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis z książki „W kuchni u Kręglickich”