Pancakes czyli amerykańskie naleśniki

pancakesAmerykańskie naleśniczki – niewielkie, puszyste i słodkie. Bez dodatku tłuszczu. Ulubione danie kolegów i koleżanek moich dzieci.

Podaję je z dżemem, cukrem albo nutellą – niektórzy goście robią z nich piętrowe kanapki, naładowane wszystkim. Można i tak 🙂 . Moim zdaniem do pancaków najlepiej pasuje płynny miód i zimne mleko.

Placki długo zachowują świeżość. Jeśli zostaną na drugi dzień (co u mnie się niemal nie zdarza), można je odgrzać w piekarniku, bez dodatku tłuszczu.

pancakes

Pancakes

(Przepis na 4 porcje)

Składniki:

1 jajko

1 szklanka mąki

4/5 szklanki mleka

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Składniki miksujemy. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, a kiedy się nagrzeje – zmniejszamy ogień niemal do minimum.

Wylewamy na patelnię małe porcje ciasta (na średniej patelni powinno się zmieścić ok. 4-5 placuszków), kiedy się zarumienią (po ok. 1-2 minutach), przekładamy je na drugą stronę. Smażymy chwilę, aż ciasto będzie ścięte, a placki rumiane ze wszystkich stron.

Podajemy z miodem, dżemem lub kremem czekoladowym.

Smacznego

One thought on “Pancakes czyli amerykańskie naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *