Pyszne połączenie przypieczonych kiełbasek i jędrnej, białej fasolki zanurzonej w śmietanowo-ziołowym sosie. Danie konkretne, zimowe. Toskańskie w charakterze, bo i fasolka, i wieprzowina (lubiana w Toskanii niemal na równi z wołowiną i dziczyzną), i rozmaryn, i tymianek.
Wydawałoby się, że nie ma nic o bardziej oczywistym smaku, niż fasola i kiełbasa. W tej zapiekance (gulaszu?) połączenie dobrze dobranych składników daje nieoczekiwany efekt. To jedo z tych dań, o których myśli się jeszcze kilka dni po zjedzeniu. Ma zaskakująco głęboki smak, fantastycznie pachnie – dzięki ziołom i technice gotowania (soki wyciekające z kiełbasek ułożonych na fasoli znakomicie wzbogacają smak sosu).
W oryginalnym przepisie kiełbaski są przyprawione koprem włoskim – ja używam zwykłych białych kiełbasek, a do sosu dorzucam łyżeczkę nasion kopru włoskiego.
Danie można przygotować dzień przed zjedzeniem, podawać podgrzane w piekarniku.
Biała kiełbasa zapiekana z fasolą
(Porcja dla 6 osób)
Skłądniki:
375 g suchych ziaren białej fasoli
1 mała cebula
1 mała marchew
1 łodyga selera naciowego
gałązka świeżego tymianku
gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
4 białe kiełbaski (najlepiej cienkie)
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
60 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
Masło ziołowe:
120 g miękkiego masła
1 ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki
łyżka drobno posiekanych liści świeżego rozmarynu
łyżka listków tymianku
Sposób przygotowania:
Fasolę namaczamy na noc w wodzie.
Rano odcedzamy, wkładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę i selera w plasterki. Dokładamy do fasoli razem z gałązkami rozmarynu i tymianku, pieprzem i koprem włoskim. Wlewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 55 minut.
Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy razem wszystkie składniki masła ziołowego.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Kiełbaski posypujemy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kiełbaski na brązowo. Przekrajamy każdą ukośnie na cztery części.
Fasolę przekładamy do naczynia żaroodpornego (chyba że garnek, w którym się gotowała, może być używany w piekarniku). Sos powinien ją całkowicie przykrywać – jeśli tak nie jest, należy dolać trochę wody. Na wierzchu układamy kiełbaski. Gotujemy ok. 30 minut, do miękkości fasoli.
Wyjmujemy kiełbaski. Dodajemy masło ziołowe i mieszamy. Dodajemy śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podawajemy z kiełbaskami ułożonymi na wierzchu.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis z książki Le Cordon Bleu „W jednym garnku”
Zwykle juz sniadanie wielkanocne zaczynamy od suto zastawionego stolu, na ktorym miedzy innymi znajduje sie gotowana biala kielbasa. Jak kazda gospodyni pragne by w tych dniach swiatecznych niczego nie zabraklo, a potem okazuje sie, ze wszystkiego jest w nadmiarze i nie ma co z tym zrobic.