Makaron z młodą cukinią i marchewką

Jeszcze w Wielkanoc narzekaliśmy na brak wiosny, a tu przyszło lato w kwietniu. Wszystko kwitnie naraz, w moim ulubionym warzywniaku też zrobiło się kolorowo. Kwiaty, zioła, truskawki (greckie na razie, ale niezłe), botwina, rabarbar, młoda kapusta. Polskie szparagi. I młode marchewki i małe cukinie. Po zimie ładuję wielkie torby warzyw, zapominam na jakiś czas o mięsie i rybach i pogrążam się w warzywno-owocowym szaleństwie. Czasem się tylko zastanawiam, jak to wszystko zjeść.

Jest wiele sposobów, jak nie wyrzucać – można zrobić pesto, zapiekankę, zupę lub makaron. Spontanicznie kupione cukinie i marchewki będą do niego świetnym dodatkiem. Pokrojone w cienkie wstążki, lekko przesmażone – tak, że są ciągle chrupiące, z dodatkiem czosnku i pinioli będą smakować przepysznie.

To prawdziwie wiosenne danie – ze starych, zimowych warzyw na pewno się nie uda.

Makaron z młodą cukinią i marchewką

(Przepis na 2 porcje)

200 g makaronu typu wstążki (doskonały będzie pełnoziarnisty)

2 łyżki oliwy

1 mała cukinia

1 młoda marchewka

ząbek czosnku

garść pinioli

Sposób przygotowania:

Piniole lekko zrumieniamy na suchej patelni.

Cukinię i marchewkę kroimy obieraczką we wstążki.

Czosnek kroimy w cienkie plasterki.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy marchewkę i smażymy, aż lekko zmięknie, ale pozostanie jeszcze chrupiąca.

Dodajemy czosnek i cukinię i smażymy jeszcze mniej więcej przez dwie minuty, aż cukinia przestanie być surowa.

Odcedzamy makaron, dodajemy warzywa z oliwą, posypujemy piniolami.

Smacznego

Zainspirowane przepisem mojej koleżanki Iwony

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *