Jeszcze w Wielkanoc narzekaliśmy na brak wiosny, a tu przyszło lato w kwietniu. Wszystko kwitnie naraz, w moim ulubionym warzywniaku też zrobiło się kolorowo. Kwiaty, zioła, truskawki (greckie na razie, ale niezłe), botwina, rabarbar, młoda kapusta. Polskie szparagi. I młode marchewki i małe cukinie. Po zimie ładuję wielkie torby warzyw, zapominam na jakiś czas o mięsie i rybach i pogrążam się w warzywno-owocowym szaleństwie. Czasem się tylko zastanawiam, jak to wszystko zjeść.
Jest wiele sposobów, jak nie wyrzucać – można zrobić pesto, zapiekankę, zupę lub makaron. Spontanicznie kupione cukinie i marchewki będą do niego świetnym dodatkiem. Pokrojone w cienkie wstążki, lekko przesmażone – tak, że są ciągle chrupiące, z dodatkiem czosnku i pinioli będą smakować przepysznie.
To prawdziwie wiosenne danie – ze starych, zimowych warzyw na pewno się nie uda.
Makaron z młodą cukinią i marchewką
(Przepis na 2 porcje)
200 g makaronu typu wstążki (doskonały będzie pełnoziarnisty)
2 łyżki oliwy
1 mała cukinia
1 młoda marchewka
ząbek czosnku
garść pinioli
Sposób przygotowania:
Piniole lekko zrumieniamy na suchej patelni.
Cukinię i marchewkę kroimy obieraczką we wstążki.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy marchewkę i smażymy, aż lekko zmięknie, ale pozostanie jeszcze chrupiąca.
Dodajemy czosnek i cukinię i smażymy jeszcze mniej więcej przez dwie minuty, aż cukinia przestanie być surowa.
Odcedzamy makaron, dodajemy warzywa z oliwą, posypujemy piniolami.
Smacznego
Zainspirowane przepisem mojej koleżanki Iwony