Drukuj Drukuj

Młoda kapusta gotowana

SONY DSC

Wydawałoby się, że już dość późno na przepisy z młodej kapusty. Ale zauważam, że jest teraz w sklepach znacznie dłużej – wcześniej się zaczyna, późno kończy. Jak botwinka. Ale ponieważ kiedyś jednak zniknie (postarzeje się?), korzystajmy.

SONY DSC

Dziś w wersji gotowanej – pyszna, szybka, pachnąca koprem i wakacjami u Babci. Wtedy jej nie znosiłam, teraz rozrzewnia mnie jej prosty, letnio-wiosenny smak i kapuściany zapach.

SONY DSC

Z młodymi ziemniaczkami koniecznie 🙂 .

SONY DSC

Młoda kapusta gotowana

(Przepis na 4 porcje)

Składniki:

1/2 litra rosołu (może być bulion warzywny) lub: 3 skrzydełka albo kawałek żeberka, 1/2 pietruszki, 1/2 marchewki, kawałek selera, listek laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu

1/2 cebuli

listek laurowy

1/2 łyżki octu spirytusowego

sól, pieprz

1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Jeśli nie mamy rosołu, skrzydełka (żeberka), warzywa i przyprawy zalewamy 1/2 l wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Odcedzamy.

Kapustę kroimy w cienkie piórka.

Cebulę kroimy w kostkę.

Koperek siekamy.

Do gorącego bulionu wrzucamy cebulę, kapustę, listek laurowy, dolewamy tyle gorącej wody, żeby kapusta była przykryta (jeśli lubimy bardziej rzadką, wlewamy jej więcej). Dodajemy pieprz i sól do smaku, gotujemy, aż twarde części kapusty zmiękną (trwa to kilka minut). Dodajemy ocet, próbujemy – jeśli potrzeba, można go dodać ciut więcej. Zagotowujemy.

Wyłączamy ogień, wsypujemy koperek.

Podajemy z młodymi ziemniakami.

Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *