Wiosenne, delikatne klopsiki. Mają subtelny smak i kremową konsystencję – wszystko dzięki dodatkowi śmietanki i technice przygotowywania (są gotowane, nie smażone). Podaję je z dużą ilością zieleniny i z koperkowym sosem na bazie śmietanki i białego wina.
Masę na klopsiki trzeba przygotować kilka godzin, a najlepiej – dzień przed gotowaniem. Zrobi się bardziej zwarta. Nawet wtedy pozostanie jednak miękka, maślana – formujemy z niej miękkie, delikatne kulki, nie należy się przejmować nieidealnym kształtem. Można ewentualnie dodać namoczonej bułki, wtedy będą bardziej zwarte, ale utracimy kremowość i lekkość, a nie o to nam chodzi. Bez bułki są dużo lepsze.
Gotowane klopsiki z łososia w sosie koperkowym
(Przepis na 4-5 porcji – ok. 12 klopsików)
Składniki:
Klopsiki:
500 g łososia bez skóry
100 g dorsza
1 białko
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka soli
Sos:
200 ml śmietanki 30%
1/2 średniego selera
1/2 cebuli
200 ml białego wina
2 łyżeczki sosu rybnego (niekoniecznie)
sól, pieprz
mały pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Sos:
Cebulę i selera kroimy w małe kawałki, zalewamy winem, dodajemy sos rybny i gotujemy na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Przecedzamy przez sito, dodajemy śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem dodajemy posiekany koperek.
Klopsiki:
Wszystkie składniki powinny być zimne.
Ryby kroimy w kostkę i miksujemy z solą i białkiem. Miksujemy wlewając śmietankę, do otrzymania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Po tym czasie zagotowujemy osoloną wodę, formujemy kulki z masy (nie są idealnie regularne – masa jest miękka) i wkładamy delikatnie do wrzątku. Gotujemy ok. 7 minut (przekladając na drugą stronę w połowie gotowania – klopsiki pływają po powierzchni wody). Wyjmujemy łyżką durszlakową.
Podajemy z sosem koperkowym i dowolną zieleniną.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis z Kukbuk
Fajny wpis. Będę tu częściej zaglądał.
Zapraszam 🙂