Pasta z fasoli, czosnku i rozmarynu

Pasta z fasoli, czosnku i rozmarynu

Ostatnio rozejrzałam się po moim ulubionym warzywniaku i nie poczułam tego dreszczu, który czuję późną wiosną, latem, jesienią. Przez jakiś czas będzie cały czas to samo  – włoszczyzna, jarmuż, cytrusy, rzodkiewki, różne rodzaje sałat, jabłka. Nie ma porywających nowości, które właśnie teraz są doskonałe i zaraz ich nie będzie. Z całym spokojem przygotowuję więc kolejne danie z fasoli – nie trzeba się spieszyć i chwytać sezonowych warzyw i owoców. Te, które są, prędko nie uciekną.

Pasta z fasoli, czosnku i rozmarynu

Fasola świetnie nadaje się na pasty do chleba – to bardzo zdrowy zamiennik wędliny. Pasty są bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo zdrawdliwe – mieszanie z czymkolwiek nie zawsze sprzyja smakowi. W zasadzie im prościej, tym lepiej.

Dzisiejsza pasta jest zatem bardzo prosta – tylko fasola, czosnek, trochę oliwy, sól. I rozmaryn, z jego fantastycznym ostrym, letnim zapachem. Rozmaryn zawsze pachnie tak, jakby prażył się w słońcu. I za to go lubię.

Pasta z fasoli, czosnku i rozmarynu

Pasta z fasoli, czosnku i rozmarynu

Składniki:

1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 250 g)

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

1-2  łyżeczki octu z białego wina

2 gałązki rozmarynu

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek kroimy na plasterki. Fasolę przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem.

W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek, lekko podsmażamy (trzeba uważać, żeby nie przypalić).

Dorzucamy fasolę i dusimy na małym ogniu przez 5 minut.

Przyprawiamy solą, pieprzem i octem winnym, dodajemy 1 łyżkę oliwy i rozgniatamy widelcem.

Obrywamy igiełki z rozmarynu.

Na małej patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oliwy, wrzucamy rozmaryn, podsmażamy, aż będzie chrupki.

Fasolę mieszamy z połową rozmarynu, przekładamy do miseczki, na wierzchu układamy resztę rozmarynu.

Pastę podajemy na grzankach, skropioną oliwą.

Smacznego

Inspirowane przepisem Jamiego Olivera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *