Moim zdaniem najpyszniejsza z letnich ciepłych zup (wśród zimnych króluje gazpacho). Bardzo wakacyjna i babcina w charakterze – ze śmietaną, odrobiną masła, koperkiem, cebulką, młodymi ziemniaczkami. Pachnie lipcem na wsi – moja babcia robiła podobne zupy.
Najważniejsze są w niej kurki – aromatyczne i chrupiące. Zupa jest gęsta, kurek w niej co niemiara, najlepiej smakuje z kromką dobrego chleba. Wystarczy za cały obiad.
Jeżeli więc udało się wam kupić albo nazbierać młodych, drobnych kurek, ta zupa będzie świetnym pomysłem. Ważne, żeby nie kroić ich drobno – grzyby zostawiamy w całości, przekrajając na pół tylko te największe. Aby zachowały chrupkość, podsmażamy je na maśle na największym ogniu – woda, która z nich wypłynie, szybko odparuje, nie będą się w niej powolnie dusić.
Letnia zupa z kurkami
(Przepis na 6 porcji)
Składniki:
0,5 kg kurek
1 cebula
1,5 l bulionu warzywnego (może być rosół z kury)
3 duże ziemniaki
1/2 szklanki makaronu orzo (albi innego drobnego)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki 30% (nie kwaśnej śmietany)
sól, pieprz
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Kurki oczyszczamy, szybko płuczemy zimną wodą na durszlaku, osączamy. Duże przekrajamy na pół.
Bulion podgrzewamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
Na dużą patelnię wylewamy olej i wkładamy cebulę, podsmażamy na średnim ogniu, aż się zeszkli.
Dodajemy kurki, zwiększamy ogień do maksimum. Smażymy mieszając, aż płyn, który wypłynie z kurek, wyparuje.
Kiedy płyn wyparuje, a kurki zaczną się przyrumieniać na brzegach, dodajemy masło i smażymy jeszcze pół minuty.
Kurki i cebulę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy makaron i gotujemy 5 minut. Dodajemy ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną (ok. 5 minut – makaron może być lekko twardawy, ale to nic, dojdzie w gorącej zupie).
Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy, mieszamy. Śmietanę wlewamy do zupy. Podgrzewamy na małym ogniu do ponownego zagotowania.
Gasimy ogień. Solimy, pieprzymy, dodajemy natkę i koperek.
Podajemy z dobrym pieczywem.
Smacznego
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony MniamMniam