Ciasto owsiane z czereśniami

ciasto owsiane z czereśniami

Nadszedł czas czereśni. Szczęśliwi właściciele czereśniowych drzew objadają się nimi do woli – chyba że szpaki były pierwsze, jak w moim ogrodzie. No cóż, można zrobić zakupy w warzywniaku, zjeść miskę czereśni na tarasie, wypić kubek czereśniowego kompotu, a na podwieczorek zrobić czereśniowe ciasto.

W połowie składa się z mąki owsianej – lubię jej konsystencję, słodkawo-orzechowy smak. Doskonale pasuje do tego wiejsko-swojskiego ciasta, jest dzięki niej solidne, można się najeść już jednym kawałkiem.

ciasto owsiane z czereśniami

Ciasto troszkę przypomina tartę, sporo w nim masła, ale to tylko pozory. Nie jest specjalnie kruche, spód jest znacznie grubszy niż w klasycznej tarcie. Słodkie, ale i kwaskowate czereśnie nadają mu świeżości. Robi się je szybko, co w lecie ma szczególne znaczenie – szkoda pogody na siedzenie w kuchni.

ciasto owsiane z czereśniami

Ciasto owsiane z czereśniami

(Porcja na formę o średnicy ok. 25 cm)

Składniki:

1 szklanka mąki owsianej

1 szklanka mąki pszennej

150 g zimnego masła

szczypta soli

5 łyżek brązowego cukru

1 jajko

3 łyżki mielonych migdałów (niekoniecznie)

70 dag wydrylowanych czereśni

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru pudru + ew. trochę do posypania

3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Mąkę, brązowy cukier i sól mieszamy w misce. Masło kroimy na kawałki i dorzucamy do mąki, siekamy razem, aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko, szybko zagniatamy.

Wyklejamy ciastem ceramiczną formę do tarty o średnicy ok. 25 cm.

Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

W tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z cukrem pudrem i wodą na gładką pastę. Mieszamy z czereśniami.

Wykładamy owoce na podpieczony spód, pieczemy jeszcze 20-25 minut (aż brzeżek się zarumieni).

Kiedy ciasto wystygnie, można je posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *