Szparagi kochają jajka, a jajka kochają szparagi. Nie ma wielu równie dobrych rzeczy, jak młody szparag zanurzony w płynnym żółtku. Pasuje do tego wysmażony na chrupko boczek i chmura roztrzepanej roszponki, najweselszej z wszystkich sałat. I sporo dobrej oliwy.
roszponka
Lekka sałatka z młodych ziemniaków z łososiem, jajkami i koperkiem
Tak naprawdę jeszcze nie pora na młode ziemniaki, ale trudno im się oprzeć. Nawet jeżeli przyjechały z Cypru albo Izraela, a ich ślad węglowy jest zawstydzający. Z koperkiem i łososiem smakują wakacyjnie, jajka dodają sałatce wielkanocnego charakteru. Lekki sos na bazie oliwy i soku z cytryny jest tutaj jak najbardziej na miejscu – cały smak tkwi w prostocie i smakowitości niewielu dobrych składników.
Sałatka jest na tyle treściwa, że świetnie sprawdzi się jako obiad do pracy. Ziemniaki można przygotować dzień wcześniej i wymieszać z sosem, łososiem i koperkiem, jajka i roszponkę dodać w ostatniej chwili.