Sałatka z grillowanych szparagów z roszponką, boczkiem i jajkami

sałatka z grillowanych szparagów z roszponką, boczkiem i jajkami

Szparagi kochają jajka, a jajka kochają szparagi. Nie ma wielu równie dobrych rzeczy, jak młody szparag zanurzony w płynnym żółtku. Pasuje do tego wysmażony na chrupko boczek i chmura roztrzepanej roszponki, najweselszej z wszystkich sałat. I sporo dobrej oliwy.

sałatka z grillowanych szparagów z roszponką, boczkiem i jajkami

 sałatka z grillowanych szparagów z roszponką, boczkiem i jajkami

Sałatka z grillowanych szparagów z roszponką, boczkiem i jajkami

(Przepis na 6-8 porcji (duża miska))

 Składniki:

2 pęczki zielonych szparagów

100 g roszponki

15 plasterków boczku (bardzo cienkich) – ok. 100 g

5 jajek

kilka łyżek oliwy

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Odłamujemy i wyrzucamy zdrewniałe końce szparagów (jedna ręką trzeba złapać za gruby koniec, drugą bliżej główki – ale nie za główkę, która jest zbyt delikatna – i wygiąć szparaga; pęknie dokładnie w tym miejscu, w którym powinien). Grubsze szparagi przekrajamy wzdłuż na połówki.

Szparagi polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy dokładnie ręką, tak żeby były nią pokryte na całej długości. Wykładamy na patelnię grillową w poprzek rowków – dzięki temu szparagi będą miały ładne prążki (prawdopodobnie trzeba to będzie zrobić w dwóch partiach -powinny być w jednej warstwie).

Grillujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu – widelec ma w nie miękko wchodzić, ale muszą pozostać jędrne (najlepiej po prostu ugryźć i spróbować, czy już są gotowe). Każdy szparag kroimy w poprzek na kilka kawałków.

Jajka gotjemy na półmiękko (ok. 6,5 minuty od włożenia do wrzątku). Studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek.

Boczek układamy partiami w 1 warstwie na rozgrzanej suchej pateli (z nieprzywierającą powłoką) i smażymy na małym ogniu, aż stanie się chrupki. Kiedy wystygnie – łamiemy na mniejsze (ale niezbyt małe) kawałki.

Szparagi mieszamy z roszponką, oliwą (sporo) i  sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Mieszamy z boczkiem. Tuż przed podaniem kroimy jajka wzdłuż na ćwiartki i układamy na wierzchu.

sałatka z grillowanych szparagów z roszponką, boczkiem i jajkamiSolimy i posypujemy grubo mielonym pieprzem.Szparagi można zgrillować i pokroić dzień wczesniej.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *