Jajka faszerowane szprotkami, chrzanem i marynowanym pieprzem

jajka faszerowane szprotkami

Czas pomyśleć o wielkanocnym stole. W moim domu zawsze pojawiają cię na nim jajka faszerowane podsmażanymi pieczarkami. Bardzo je lubię – są delikatne i smaczne.

Warto jednak czasem wyjść poza miłą rutynę i spróbować jajek z innym farszem. Włożyć do niego można niemal wszystko – pasują różne rodzaje wędzonych ryb, ikra, avocado, drobno pokrojone wędliny, nawet fasola. Dobrze jest dodać różnych ziół (szczypiorek, natka i koperek są oczywiste, ale można poeksperymentować z kolendrą, tymiankiem, bazylią). Czosnek i drobno pokrojona cebula, najlepiej szalotka, dodadzą fajnej ostrości. Aby farsz był wyrazisty, można dodać różnego rodzaju pikle – pieprz z zalewy, kapary, suszone pomidory, korniszony, grzybki. Świetne są sosy na bazie majonezu, jogurtu, musztardy – nawet zwykłe jajka ugotowane na twardo polane nimi nabiorą odświętnego charakteru. I zawsze dobry będzie chrzan – wielkanocny hit.

jajka faszerowane szprotkami

Dziś proponuję jajka wypełnione masą z żółtek, szprotek, chrzanu i marynowanego pieprzu. Są świeże, lekko pikantne, smakowite. Dymny smak szprotek, subtelnośc jajek, ostrość szalotki, chrzanu i kuleczek pieprzu składają się w pyszną całość. Można je jeszcze delikatnie polać majonezem, ale moim zdaniem nadzienie jest na tyle bogate i wyraziste, że majonez nie jest konieczny.

Nie bez znaczenia przed świętami jest szybkość wykonania – przygotowanie ich nie zabierze zbyt dużo cennego czasu. Można je przygotować 1-2 dni przed podaniem.

Czytaj dalej

Tarta z białą kiełbasą, jajkami i chrzanem

tarta z białą kiełbasą, jajkami i chranem

Tarta zdecydowanie wielkanocna – ma w sobie niemal wszystko to, co znajdziemy w wielkanocnym żurku: białą kiełbasę, chrzan, jajka, czosnek.

Alternatywa dla tych, którzy chcą coś zmienić, ale nie za bardzo. Świetna na wielkanocne śniadanie.

tarta z białą kiełbasą, jajkami i chrzanemBardzo szybko się ją przygotowuje – można dzień wczesniej ugotować kiełbasę i jajka i zrobić spód do tarty, a dokończyć tuż przed wielkanocnym śniadaniem. Można też całą tartę upiec kilka godzin wcześniej, a potem tylko odgrzać. W tej wersjii proponuję nie wkładać jajek do tarty (za bardzo stwardnieją podczas odgrzewania), a ugotować je kilka godzin wcześniej na półmiękko (włożone do wrzątku gotować 6,5 – 7 minut, zalać zimną wodą) i przed samym podaniem podgrzanej tarty obrać je, przekroić wzdłuż na ćwiartki i ułożyć na wierzchu.

Czytaj dalej

Tarta z pieczonym łososiem i musem koperkowo-chrzanowym

   SONY DSC

Kiedy zbliża się Wielkanoc, dla mnie nadchodzi pora na koperek, chrzan i pieczonego łososia. Może bardziej, niż na jajka. Dlaczego na chrzan – oczywiste. Łosoś i koper pewnie dlatego, że lekkie, świeże i kolorowe.

Wyrzucamy więc ze sklepowego koszyka wędliny i mięso i robimy lekką tartę napełnioną kawałkami łososia i koperkowo-chrzanowym musem. Jest bardzo delikatna, ale chrzan dodaje jej wigoru. Będzie świetna na zimno na wielkanocne śniadanie, jeszcze lepsza na ciepło na wielkanocny obiad. Spód tarty i łososia można upiec dzień wcześniej. Przygotowanie reszty nie zabierze dłużej niż 5 minut (plus 25 minut pieczenia).

tarta z łososiem i musem chrzanowym

Zaoszczędzony czas najlepiej spożytkować na spacer w poszukiwaniu wiosny.

Czytaj dalej