Zwykły placek z wiśniami

placek z wiśniami

Po prostu zwykły placek z wiśniami.

placek z wiśniami

Niezbyt wysokie, kruche, dość miękkie ciasto, warstwa wiśni. Na wierzchu cukier puder. Takie do szybkiego zrobienia, bez planowania, kiedy zostało nam pół kilo niepotrzebnych wiśni z wczoraj, a jutro chcemy kupić świeże.

placek z wiśniami

Ciasto jest smaczne, orzeźwiające dzięki kwaśnym wiśniom, bardzo proste do zrobienia. Takie codzienne, do pojadania na podwieczorek. Do popicia – wiśniowy kompot (jeśli niechcianych wiśni było więcej 🙂 ).

Kiedy skończy się sezon na wiśnie, można do placka użyć innych owoców, świetne będą każde śliwki.

placek z wiśniami

Placek z wiśniami

(Przepis na formę o średnicy ok. 23 cm)

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki mąki pszennej krupczatki

1/4 szklanki cukru pudru + trochę do posypania

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g zimnego masła

2 żółtka (zimne)

1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany (lub jogurtu)

ew. masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania formy

Nadzienie:

0,5 kg wydrylowanych wiśni

2 łyżki cukru

2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Oba rodzaje mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułkę (formy silikonowe z porcelanowym dnem nie potrzebują takich zabiegów). Dno formy wyklejamy ciastem. Wstawiamy na 20 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Spód ciasta podpiekamy przez ok. 20 minut. Studzimy.

Wiśnie mieszamy z cukrem.

Kiedy spód przestygnie, posypujemy go tartą bułką. Na wierzchu rozkładamy równą warstwę wiśni.

Pieczemy ok. 30 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *