Drukuj Drukuj

Pasta z zielonego groszku i mięty

pasta z zielonego groszku i miętyJak już pisałam, bardzo lubię warzywne pasty do kanapek. Ostatnio znudziły mi się jednak zimowe klasyki – hummusy, pasztety, pasty fasolowe. W maju potrzebuję czegoś zielono-wiosennego.

Idealna jest pasta z zielonego groszku z miętą. Świeża, pobudzająca, a przy tym całkiem konkretna i sycąca. Robi się ją w kilka chwil, można przez tydzień przechowywać w lodówce, ma mnóstwo witamin i niewiele kalorii. Tego szukamy wiosną :).

pasta z zielonego groszku i mięty

pasta z zielonego groszku i mięty

Pasta z zielonego groszku i mięty

(Przepis na 2 miseczki po ok. 300 ml)

Składniki:

2 paczki mrożonego groszku (razem ok. 900 g)

2 duże garście listków mięty

100 g startego parmezanu

160 ml oliwy + trochę do polania

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy średni garnek wody, lekko osolonej. Wrzucamy zamrożony groszek, gotujemy ok. 3 minut (powinien być jędrny i zielony, ale już nie twardy). Odcedzamy, polewamy zimną wodą (dzięki temu zachowa ładny kolor).

Miksujemy miętę na pastę, dodajemy groszek, oliwę, parmezan i sok z cytryny. Miksujemy razem na gładko. Doprawiamy pieprzem i solą (solidnie, smak ma być dlikatny, ale nie mdły).

Pastę podajemy do pieczywa, polewając oliwą.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *