Pasta z zielonego groszku i mięty

pasta z zielonego groszku i miętyJak już pisałam, bardzo lubię warzywne pasty do kanapek. Ostatnio znudziły mi się jednak zimowe klasyki – hummusy, pasztety, pasty fasolowe. W maju potrzebuję czegoś zielono-wiosennego.

Idealna jest pasta z zielonego groszku z miętą. Świeża, pobudzająca, a przy tym całkiem konkretna i sycąca. Robi się ją w kilka chwil, można przez tydzień przechowywać w lodówce, ma mnóstwo witamin i niewiele kalorii. Tego szukamy wiosną :).

pasta z zielonego groszku i mięty

pasta z zielonego groszku i mięty

Pasta z zielonego groszku i mięty

(Przepis na 2 miseczki po ok. 300 ml)

Składniki:

2 paczki mrożonego groszku (razem ok. 900 g)

2 duże garście listków mięty

100 g startego parmezanu

160 ml oliwy + trochę do polania

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy średni garnek wody, lekko osolonej. Wrzucamy zamrożony groszek, gotujemy ok. 3 minut (powinien być jędrny i zielony, ale już nie twardy). Odcedzamy, polewamy zimną wodą (dzięki temu zachowa ładny kolor).

Miksujemy miętę na pastę, dodajemy groszek, oliwę, parmezan i sok z cytryny. Miksujemy razem na gładko. Doprawiamy pieprzem i solą (solidnie, smak ma być dlikatny, ale nie mdły).

Pastę podajemy do pieczywa, polewając oliwą.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *