Tarta z powidłami i kandyzowanymi plasterkami cytryny

tarta z powidłami i kandyzowanymi plasterkami cytryny

Mam problem z mazurkami. Z jednej strony często są prześliczne, małe arcydzieła, jak żadne inne ciasta. Z drugiej – równie często niejadalne i przeraźliwie słodkie.

tarta z powidłami i kandyzowanymi plasterkami cytryny

Ta tarta ma zalety porządnego mazurka, bez jego wad. Śliwkowa masa, słodka, ale nie za bardzo, z kwaskowatymi plasterkami cytryny (choć jednocześnie słodkimi – są kandyzowane) na cieniutkim kruchym spodzie. Pyszna i bardzo, ale to bardzo dekoracyjna.

tarta z powidłami i kandyzowanymi plasterkami cytryny

Tarta z powidłami i kandyzowanymi plasterkami cytryny

(przepis na 8-12 porcji)

Składniki:

Spód:

250 mąki pszennej krupczatki

3 łyżki cukru pudru

140 g masła

1 żółtko

ew. 2-3 łyżki lodowatej wody (tyle, żeby ciasto dało się zagnieść)

Nadzienie:

1,5 szklanki powideł śliwkowych

1 cytryna

1 szklanka cukru

1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtko i ew. wodę, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylepiamy formę do tarty (ok. 25 cm średnicy).

Można też odwrócić kolejność prac (jeśli ma się więcej miejsca w lodówce) – świeżo zagniecionym ciastem wykleić formę i wstawić ją do lodówki na 20 minut.

Spód ciasta dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą (albo specjalnymi kulkami ceramicznymi).

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C (brzeżki powinny być złocisto-brązowe, ale nie spalone). Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem. Studzimy.

Cytrynę sparzamy wrzątkiem, szorujemy szczoteczką. Kroimy na jak najcieńsze plastry.

Wodę z cukrem zagotowujemy w garnku o dużej średnicy. Do wody wkładamy plasterki cytryny, gotujemy ok. 1 godziny na bardzo małym ogniu, czasem obracając (muszą się zeszklić i zmięknąć).

Plasterki cytryny wyjmujemy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.

Przestudzony spód tarty smarujmy powidłami, na wierzchu układamy kandyzownane plasterki cytryny.

Najlepiej spód tarty przygotować dzień wcześniej – jeżeli wyłożymy powidła na bardzo świeży, będzie się kryszyć. Plasterki cytryny można przygotować 1-2 dni wcześniej.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *