Mam problem z mazurkami. Z jednej strony często są prześliczne, małe arcydzieła, jak żadne inne ciasta. Z drugiej – równie często niejadalne i przeraźliwie słodkie.
Ta tarta ma zalety porządnego mazurka, bez jego wad. Śliwkowa masa, słodka, ale nie za bardzo, z kwaskowatymi plasterkami cytryny (choć jednocześnie słodkimi – są kandyzowane) na cieniutkim kruchym spodzie. Pyszna i bardzo, ale to bardzo dekoracyjna.
Tarta z powidłami i kandyzowanymi plasterkami cytryny
(przepis na 8-12 porcji)
Składniki:
Spód:
250 mąki pszennej krupczatki
3 łyżki cukru pudru
140 g masła
1 żółtko
ew. 2-3 łyżki lodowatej wody (tyle, żeby ciasto dało się zagnieść)
Nadzienie:
1,5 szklanki powideł śliwkowych
1 cytryna
1 szklanka cukru
1,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtko i ew. wodę, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylepiamy formę do tarty (ok. 25 cm średnicy).
Można też odwrócić kolejność prac (jeśli ma się więcej miejsca w lodówce) – świeżo zagniecionym ciastem wykleić formę i wstawić ją do lodówki na 20 minut.
Spód ciasta dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą (albo specjalnymi kulkami ceramicznymi).
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C (brzeżki powinny być złocisto-brązowe, ale nie spalone). Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem. Studzimy.
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, szorujemy szczoteczką. Kroimy na jak najcieńsze plastry.
Wodę z cukrem zagotowujemy w garnku o dużej średnicy. Do wody wkładamy plasterki cytryny, gotujemy ok. 1 godziny na bardzo małym ogniu, czasem obracając (muszą się zeszklić i zmięknąć).
Plasterki cytryny wyjmujemy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Przestudzony spód tarty smarujmy powidłami, na wierzchu układamy kandyzownane plasterki cytryny.
Najlepiej spód tarty przygotować dzień wcześniej – jeżeli wyłożymy powidła na bardzo świeży, będzie się kryszyć. Plasterki cytryny można przygotować 1-2 dni wcześniej.
Smacznego