Szybki wigilijny barszcz z suszonych buraków

barszcz z suszonych buraków

Bardzo łatwy i bardzo szybki. Ponieważ używamy suszonych buraków – odpada cała mordęga z obieraniem i krojeniem. A palce nie nabierają eleganckiego buraczkowego koloru :).

To, że szybko się go przygotowuje, nie oznacza, że jest byle jaki. Wprost przeciwnie – ma głęboką barwę i esencjonalny smak. Ma w sobie delikatną słodycz buraków, wyczuwalną nutkę grzybową, zapach majeranku. Jest idealny – żadnej taniej, kwaskowatej podróby, żadnego dolewania specjałów z torebek.

barszcz z suszonych buraków

W niczym nie ustępuje barszczowi z buraków świeżych, a bije go na głowę czasem potrzebnym na przygotowanie.

Można go zrobić na dwa dni przed podaniem.

barszcz z suszonych buraków

Barszcz z suszonych buraków

(Przepis na 4 porcje – ok. 1,2 l barszczu)

Składniki:

2 torebki suszonych buraków (po 100 g każda)

1/2 l rosołu

20 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków

1 łyżka octu spirytusowego

1 łyżka cukru

sól, pieprz

czubata łyżka majeranku

2,5  l wody

Sposób przygotowania:

0,5 l wody zagotowujemy, zalewamy grzyby. Zostawiamy na pół godziny, potem zagotowujemy. Gotujemy 15-20 minut, do miękkości grzybów.

Buraki zalewamy 2 l wody i rosołem, zagotowujemy na dośc dużym ogniu, a potem gotujemy 15 minut na małym ogniu pod przykryciem (nieprzykryty straci kolor).

Pod koniec gotowania dodajemy 3/4 szklanki wywaru z grzybów (grzyby można wykorzystać do pierogów wigilijnych albo np. do kurczaka z sosem truflowym), cukier, ocet, pieprz i sól. Zagotować razem. Zdjąć z ognia, posypać majerankiem.

Zostawić buraki w barszczu na ok. pół dnia, potem przecedzić.

Podgrzewać nie zagotowując, pod przykryciem (dzieki temu barszcz zachowa piekny kolor).

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *