Drukuj Drukuj

Sernik z mascarpone i glazurą pomarańczową

sernik z mascarpone

Właściwie nie lubię serników – oprócz klasycznego krakowskiego, ciężkiego i solidnego. Ale lubię białe sery i twarożki, lubię serowe desery, szczególnie takie, w których delikatność serka połączona jest z czymś gorzkim. Lubię tarty z maślano-kruchym brzegiem.

Z tego wszystkiego, co lubię, powstał sernik z pomarańczową glazurą – trochę maślany, trochę słodki, z leciutką pomarańczową goryczką, zdecydowanie bardziej deser niż ciasto.

sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone z glazurą pomarańczową

(przepis na ok. 12 porcji; 1 porcja = ok. 352 kalorii)

Składniki:

Spód:

25 dag mąki krupczatki

125 g zimnego masła

3,5 łyżki cukru pudru

1 żółtko

1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem wanilinowym)

szczypta soli

2 łyżki lodowatej wody

Masa serowa:

20 dag sera białego półtłustego

25 dag serka mascarpone

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki drobnego cukru

1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem wanilinowym)

3 jajka

½ słoika dżemu pomarańczowego z kawałkami skórek pomarańczy (ok. 150 g)

Sposób przygotowania:

Spód:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C .

Mąkę, sól i cukier mieszamy. Wrzucamy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy nożem razem z mąką na drobne kawałeczki (ja używam do tego specjalnego siekacza do ciasta kruchego – polecam, sieka dużo szybciej i dokładniej). Rozcieramy szybko masło z mąką czubkami palców – aż powstanie kruszonka. Dodajemy pastę waniliową i żółtko, szybko zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę do tarty (ok. 25 cm średnicy) z mniej więcej 3-centymetrowym rantem (a jak ktoś niespecjalnie potrafi wałkować ciasto kruche – po prostu wylepiamy formę jego kawałkami ).

Można też odwrócić kolejność prac (jeśli ma się więcej miejsca w lodówce) – świeżo zagniecionym ciastem wykleić formę i wstawić ją do lodówki na 20 minut.

Ciasto na spodzie formy dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą (albo specjalnymi kulkami ceramicznymi).

Pieczemy 8 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem. Pieczemy jeszcze 5 minut (ciasto powinno być lekko złociste). Studzimy.

Piekarnik zostawiamy nagrzany do 180°C.

Masa serowa:

Biały ser (jeżeli nie jest mielony) mielimy 2 razy w maszynce do mięsa. Miksujemy z mascarpone, mąką cukrem, jajkami i pastą waniliową na gładką masę (odrobina małych grudek nie ma znaczenia – znikną podczas pieczenia). Masę wylewamy na wystudzony spód.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy około ½ godziny (aż wierzch się zezłoci). Wyłączamy grzanie. Wyjmujemy sernik, smarujemy wierzch dżemem pomarańczowym, wstawiamy do piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie dżem lekko się skarmelizuje.

W czasie pieczenia sernik rośnie, podczas studzenia lekko opada – nie należy się przejmować, taka jego uroda.

Spód można przygotować na dzień przed pieczeniem całości.

 Smacznego

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *