Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

sałatka ziemniaczaczana z wędzonym pstrągiem

Lekka a zarazem treściwa sałatka, doskonała na kolację lub niewielki obiad. Dobra na codzień i na bardziej uroczyste okazje. Jest wyrazista, niebanalna, ale powinna smakować wszystkim, także smakowym konserwatystom. Połączenie jędrnych ziemniaczków z delikatną rybą i zdecydowanymi dodatkami – szczypiorkiem, korniszonami i szalotką.

sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

Żeby sałatka wyszła naprawdę dobra, trzeba pamiętać o kilku rzeczach –  ziemniaczki muszą pozostać lekko twardawe (nie mogą się rozgotować), z pstrąga trzeba bardzo dokładnie usunąć ości, nie należy też żałować oliwy – w sałatkach ziemniaczanych konieczna jest spora ilość sosu, nadaje im gładkość i smak.

sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

(Przepis na ok. 4 porcje)

Składniki:

500 g młodych (lub po prostu małych) ziemniaczków

1 wędzony pstrąg średniej wielkości

1 cebulka szalotka (można zastąpić dymką albo połówką małej zwykłej cebuli)

1/2 pęczka szczypiorku

2 łyżki kaparów w zalewie

10 małych korniszonów (wielkości małego palca) lub 3 normalnej wielkości

2-3 łyżki białego octu winnego

1/4 – 1/3 szklanki oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy, przekrajamy na pół, gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie – powinny być ugotowane, ale zdecydowanie jędrne. Odcedzamy, odparowujemy.

Jeszcze ciepłe polewamy octem, mieszamy (jeżeli są większe, trzeba je pokroić w dość dużą kostkę – 2 na 2 cm).

Szalotkę kroimy w drobną kostkę, korniszony na cienkie plasterki (większe – na ćwierćplasterki), szczypiorek drobno kroimy (część odkładamy), kapary odsączamy z zalewy.

Pstrąga rozdrabniamy na kawałki (niezbyt małe), bardzo dokładnie wyjmując ości. Odkładamy kilka kawałków do dekoracji.

Wszystkie składniki mieszamy z ziemniakami, solimy, pieprzymy, polewamy oliwą. Jeszcze raz delikatnie mieszamy. Dekorujemy pozostałym pstrągiem i szczypiorkiem.

Smacznego

2 thoughts on “Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *