Lekka a zarazem treściwa sałatka, doskonała na kolację lub niewielki obiad. Dobra na codzień i na bardziej uroczyste okazje. Jest wyrazista, niebanalna, ale powinna smakować wszystkim, także smakowym konserwatystom. Połączenie jędrnych ziemniaczków z delikatną rybą i zdecydowanymi dodatkami – szczypiorkiem, korniszonami i szalotką.
Żeby sałatka wyszła naprawdę dobra, trzeba pamiętać o kilku rzeczach – ziemniaczki muszą pozostać lekko twardawe (nie mogą się rozgotować), z pstrąga trzeba bardzo dokładnie usunąć ości, nie należy też żałować oliwy – w sałatkach ziemniaczanych konieczna jest spora ilość sosu, nadaje im gładkość i smak.
Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem
(Przepis na ok. 4 porcje)
Składniki:
500 g młodych (lub po prostu małych) ziemniaczków
1 wędzony pstrąg średniej wielkości
1 cebulka szalotka (można zastąpić dymką albo połówką małej zwykłej cebuli)
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki kaparów w zalewie
10 małych korniszonów (wielkości małego palca) lub 3 normalnej wielkości
2-3 łyżki białego octu winnego
1/4 – 1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki szorujemy, przekrajamy na pół, gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie – powinny być ugotowane, ale zdecydowanie jędrne. Odcedzamy, odparowujemy.
Jeszcze ciepłe polewamy octem, mieszamy (jeżeli są większe, trzeba je pokroić w dość dużą kostkę – 2 na 2 cm).
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, korniszony na cienkie plasterki (większe – na ćwierćplasterki), szczypiorek drobno kroimy (część odkładamy), kapary odsączamy z zalewy.
Pstrąga rozdrabniamy na kawałki (niezbyt małe), bardzo dokładnie wyjmując ości. Odkładamy kilka kawałków do dekoracji.
Wszystkie składniki mieszamy z ziemniakami, solimy, pieprzymy, polewamy oliwą. Jeszcze raz delikatnie mieszamy. Dekorujemy pozostałym pstrągiem i szczypiorkiem.
Smacznego
Bardzo lubię sałatki z ziemniakami. Często robię taką z ogórkami, lub moją ulubioną z kaparami i skórką z cytryny 🙂
Brzmi super 🙂